5.01.2010 г.

Стара София в 3D


В последно време триизмерното кино превзема света на визуалните забавления. Ние също обичаме да сме актуални, пък макар и с определен ретро привкус, затова ще се спрем на темата за стереоскопичната Стара София.

Предшественик на съвременните 3D технологии е така наречената стереография. Нейните принципи са описани още през 1838 г. от британеца сър Чарлз Уитстоун.

Тъй като човешките очи се намират на известно отстояние едно от друго, те практически виждат предметите от два различни ъгъла. Мозъкът съчетава тези две плоски изображения и възприема една обемна картина. Този принцип се прилага и при стереографията. За целта се използва камера с два обектива, която създава две успоредни снимки с леко изместване. Едната е за лявото око, другата - за дясното.(Стереокамера - източник на снимката)

Чрез своите възможности, надминаващи тези на обикновената фотография, откритието бързо става популярен метод за забавление и обучение. Тласък за това дава създаденият през 1860 г. стереоскоп - сравнително просто устройство, на което се поставя стереоскопичната снимка. То се държи в ръка пред лицето, като между очите е поставен разделител.
(Стереоскоп - източник на снимките)

Наблюдавани едновременно и поотделно със съответното око, снимките създават илюзията за триизмерност на представените обекти.

Направихме малък експеримент, който относително добре демонстрира ефекта. Взехме една стереоскопична снимка на площад Света Неделя и анимирахме бързата смяна на двете изображения едно след друго. Резултатът сравнително сполучливо успява да представи триизмерната илюзия.

Стереоскопът дава началото на цяла индустрия, създаваща милиони стереоскопични снимки по целия свят. София също често присъства с поне една-две фотографии в големите чуждестранни поредици стереокартички. Те са и основният източник на триизмерни изображения от столицата. По-рядко на тях са запечатани сгради, а най-често - сцени от улиците на града. Ето два хубави примера, издадени в Съединените щати:Няколко софийски кадъра и от една испанска серия:
Стереоскопични снимки се издават и в България, което показва, че са имали своята публика и у нас. Триизмерна снимка родно производство:Стереоскопът остава актуален чак до 40-те години на 20 век, когато е заменен от по-модерни формати.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...