30.09.2010 г.

Препоръчваме


Вече стана дума за изложбата "Следите на града", представяща картините на Йозеф Обербауер - австрийският "главен рисувател на София". Използваме момента да препоръчаме на онези от вас, които все още не са посетили Софийската градска художествена галерия, да го направят. Особено внимание заслужава чудесният каталог на изложбата, в който са публикувани всички изложени акварели и рисунки на австрийския художник.


Разкошното издание струва едва 7 лева.



Включена е подробна биография на художника.


В каталога са отпечатани всички картини, представени в СГХГ.


Освен популярните акварели, в изложбата са показани и по-малко познати творби на Обербауер.


Във фондовете на ОП "Стара София" се съхраняват над 100 негови картини.


Четката на австриеца запечатва изгледи от цяла България.


Изложбата продължава до 17 октомври, каталогът остава за цял живот, че и за поколенията.


28.09.2010 г.

Забързани кадри


Няколко снимки в движение от София и страната. Вероятно началото на 60-те години.












Из България:

Белозем, Пловдивско.











22.09.2010 г.

Един хубав ден


Днес центърът на столицата имаше различно излъчване. Под топлите септемврийски лъчи празнично се съчетаха годишнината от Независимостта на България, отбелязването на европейската седмица на мобилността под надслов „Ден без автомобили” и ведрото настроение на събралите се софиянци. Пешеходци и колоездачи от всички възрасти се събраха на площад Народно събрание, където малко по-късно под звуците на народна музика се извиха хора.

По случай деня без автомобили Асоциация Родители, със скромното съдействие на страницата "Стара София", организира специална инициатива за най-младите жители на столицата. Под надслова "Машина на времето" децата имаха възможността да опознаят няколко исторически обекта, които те трябваше да открият чрез специална карта. По маршрута на пешеходната обиколка малките дами и господа получаваха картички със стари снимки и обяснителен текст за определените места - Народния театър, старата община, двореца, дома на поета Иван Вазов. В материалите бяха вплетени и послания за безопасно поведение на улицата и в интернет.

Едновременно забавна и образователна, задачката истински развълнува децата, които старателно изучаваха с помощта на своите родители картичките.

Представителството на Асоциация Родители пред сградата на БАН.


Комплектът с материали, който децата получиха днес.



На гърба на всяка снимка се съдържат и подробности за посетените места.

Използваме случая да поздравим всички ентусиасти от Асоциация Родители за желанието и всеотдайността. Днес те накараха много деца не само да се усмихнат, но и да научат по нещото ново за миналото на нашия град. Пожелаваме успехи на асоциацията във всички настоящи и бъдещи начинания.


21.09.2010 г.

Покана


Покана до всички приятели на Стара София, която ни бе любезно изпратена от арх. Любинка Стоилова:



Юбилейна изложба "100 години Минерална баня – Банкя"



с финансовата подкрепа на Столична програма “КУЛТУРА”


Тържествено откриване – 27 септември 2010 г., 16:00 - Парк „Кестените”


През 2010-2011 г. се навършват 100 години от завършването на строежа и освещаването на минералната баня в Банкя – някога курортно селище, национален балнеоложки курорт), а от 1978 г. – част от столичния град.

Сградата на банята е проектирана от известния немски архитект Карл Хохедер (1854-1917) - професор във Висшето техническо училище в Мюнхен (1898-1917). Тя е един от ярките примери на европейската архитектура от първото десетилетие на ХХ в. със значително запазена степен на автентичност, декларирана като архитектурен паметник на културата с писмо на НИПК от 26.07.1983 г.

Юбилейната изложба запознава с историята на курорта Банкя, с личността и творчеството на архитекта – проф. Карл Хохедер в Мюнхен, и на строителя – арх. Никола Нешoв в България; с проектите, особеностите на реализацията и функционирането на банята в Банкя.

В момента банята е в аварийно състояние. За да започне да функционира пълноценно, тя се нуждае от пълна консервация и реставрация, чрез която да блеснат нейните лечебни достойнства и великолепието на нейното богато декоративно оформление.

В името на тази идея се планира творческа работилница за консервацията и реставрацията на сградата на банята в Банкя с участието на експерти от чужбина, столични архитекти и студенти по архитектура от страната и чужбина.

Организаторите се надяват по този начин да подпомогнат привличането на съмишленици и спонсори от страната и чужбина в полза на нейното възстановяване и въвеждане отново в експлоатация, с което да се стимулира развитието на целия курорт Банкя.




София преди и сега: Поглед от Университета


Поглед от Университета към ъгъла на "Цар Освободител" и бул. "Фердинанд" (днес "Васил Левски") около 1930 г.




От целия ансамбъл сгради днес е оцеляла (на косъм) единствено къщата на Яблански (тук скрита в зеленина).


20.09.2010 г.

Разговор за Стара София


Ето и обещаното видео от гостуването на нашия приятел Кико в сутрешния блок на ТВ+. На празника на София, разбира се, темата е Стара София.




19.09.2010 г.

Последни дни


В непосредствена близост до къщата, за която скоро писахме, бе унищожена поредната историческа сграда от стария център на София. С. М. ни изпрати снимки и информация за къщата, намирала се на ул. Виктор Юго, недалеч от ул. Иван Асен II. За съжаление, този път не успяхме да реагираме навреме и не разполагаме със снимка на мястото преди да бъде изравнено със земята. Това е повод отново да повторим нашия призив към всички вас да използвате фотоапаратите си преди да е станало късно.



Ето какво ни написа С. М.:

Старата къща, която бутнаха, е била на придворна дама от Двореца (на генерал Кисьов, според информация от собствениците) и е построена в началото на 30-те години. За съжаление, нямам снимка на старата къща, но беше масивна двуетажна постройка с орнаменти по фасадата, типично и за други къщи в квартала.




Сегашните собственици на терена са го предостъпили на фирма с право на строеж, срещу което ще получат апартаменти в бъдещата сграда.

Приложено ви изпращам снимки на мястото, както и как ще изглежда постройката в завършен вид според проекта. За новия външен вид на сградата е доста спорно дали ще се впише в архитектурният облик на квартала.



Редакция януари 2013 г.: Получихме няколко фотографии на старата сграда, любезно предоставени от Мария Киркова:




17.09.2010 г.

Познавате ли Стара София?


Дори в празничен ден като днешния традициите си остават традиции. Време е за петъчната ни загадка:




16.09.2010 г.

Гледайте утре


На 17 септември, празникът на София, представител на блога ще гостува в сутрешния блок "Денят" на ТВ+. От 7.40 до 8.00 в ефира ще прозвучат любимите ни теми и много от наболелите въпроси, които дискутираме с вас ежедневно.


15.09.2010 г.

За четене



Един от сериозните изследователи на българското градоустройство, в това число и на развитието на София. Страницата е съвсем нова, но обещава да бъде интересна.


Чудесен материал от блога на Руслан Трад.


Статия за плановете на Софийска община и обещаната реконструкция на района.


Стойностен анализ на вестник Дневник, който вероятно ще предизвика полемики.


Йозеф Обербауер е първият художник, който посвещава значителна част от творческата си дейност на София. Неговите акварели и рисунки са безценни свидетелства за облика на столицата от края на ХІХ и началото на ХХ век. Изложбата е представена в Софийска градска художествена галерия от 14 септември до 17 октомври.


14.09.2010 г.

Старософиянци


Кореспонденцията, която водим с вас, читателите на блога, както и материалите, които ни изпращате, ни дадоха идея за една нова рубрика. В нея ще представяме онези старософиянци, изграждали интелектуалния и обществен елит на младата столица. Ако и във вашия род има подобни фигури, не се колебайте да ни изпратите информация за тях. Рубриката започваме с две наистина интересни личности.


Найден Бенев

Стефан Марков ни изпрати снимка на своя прапрадядо Найден Бенев - юрист, секретар на Министерския съвет (1894-1896), министър на вътрешните работи (1896-1899) и изпълняващ длъжността министър на търговията и земеделието (1898-1899).

Г-н Марков ни написа следното: "Знам, че публикувате основно снимки на улици и сгради, но ми се вижда уместно да ви запозная с това фото на моя прародител, който вероятно е един от най-ранните жители на столицата ни. Снимката е от 1880 г., когато той вече е живеел в града. 3 години по-късно закупува и парцела, на който е построена сградата, обитавана от моето семейство и до ден днешен. Не знам колко софиянци са на един и същи адрес от близо 130 години..."




Д-р Христо Бракалов
(1856, Калофер – 1905, Виена)

Доктор по право, завършил правни науки в Париж (Франция). Преди това следва в Роберт колеж и в Екс. Христо Бракалов е пълномощен министър на Царство България във Виена, Белград и др. Главен секретар на Външно министерство.

Фамилията Бракалови може да проследи своите корени назад до 1610 година. Родоначалник е Тодор Бракалов, който 150 години преди освобождението се е преселва в Калофер от Арбанаси.

Христо Бракалов в дипломатическа униформа.


Снимка на Княгиня Мария-Луиза с посвещение и дата, подарена лично на Христо Бракалов.Фотографиите са любезно предоставени от г-н Петър Бракалов.


13.09.2010 г.

София през 19 век - новости



С ясното съзнание, че секцията за следосвобожденска София остана назад и не беше порядъчно разработена, запретнахме ръкави и основно ремонтирахме раздела "София през 19 век". Резултатът:

- бяха добавени множество нови снимки, други бяха заменени с по-качествени;

- създадохме по-добра систематизация и подредба на обектите;

- направихме опит за интерактивна карта на османска София, която да позволи по-добра ориентация за разположението на ключовите сгради и места на тогавашния град. За основа на картата сме използвали оригинален план на следосвобожденска София, публикуван през 1940 г. ("Положението на града през 1879 година с регулационния му проект на улиците площадите и други обществени нужди, утвърден през 1881 г."):


За улеснение нанесохме допълнителна номерация върху вече съществуващата. Със сини линкове са отбелязани обектите, с чиито фотографии разполагаме. При поставяне на курсора върху тях се изписва наименованието на сградата, а при натискане се отваря нов прозорец със снимка на мястото. Макар не всички снимки да са правени непосредствено след Освобождението, те дават достатъчно добра визуална представа.

С червен цвят сме маркирали останалите места, които за момента са без снимки. Описание кой номер на кой обект отговаря е дадено върху самата карта, както и след нея.

В зависимост от браузъра, който използвате, може да се получи известно разминаване в пространството между оригиналната номерация и тази нанесена допълнително от нас. Страницата се разглежда най-добре с Internet Explorer.


10.09.2010 г.

Новата загадка


Днес правим рязка смяна на епохата:




9.09.2010 г.

Последни дни


Започваме нова рубрика, в която ще се опитаме да уловим сградите, които се унищожават пред очите ни. В нея ще разчитаме много и на вашето участие. Носете фотоапаратите си, днес всички ние създаваме утрешната памет на столицата.

Снимките ни бяха изпратени от Александър Алексиев, заснел точно навреме поредната жертва на строителното предприемачество. Къщата се намира на бул. Цариградско шосе, близо до Орлов мост. Сградата вече е без покрив, а прозорците са изтърбушени.




Бъдещето:



Целият албум на Александър със снимки и на други сгради в района.


7.09.2010 г.

За къщата на Гешов


Адмирации за БТВ, направили репортаж за този сериозно застрашен паметник на културата.

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/bajganjo-evropeec/story/1835625280-Izostavena_kashta_v_tsentara_na_Sofia_se_rushi.html




Първите цветни снимки на София?


Автохромната фотография, изобретена от братята Люмиер в началото на 20 век, се смята за първата истинска цветна фотография в историята. Най-голямата колекция автохромни плаки се съхранява в музея "Алберт Кан" във Франция. Между 1909 и 1931 г. Алберт Кан, заможен френски банкер от еврейски произход, изпраща фотографи и оператори да документират живота в над 50 страни по целия свят. В резултата на това днес музеят разполага с над 72 000 плаки и над 180 000 метра филмова лента от всички краища на земното кълбо.

Сред тази огромна колекция своето място намира и България. На страницата на музея са публикувани великолепни фотографии от Мелник през 1913 г. и от София през 1918 г. Интерес за българската публика представляват и кадрите от Македония, направени също през 1913 г.

В тази публикация ще ви запознаем със снимките на София и нейните околности, дело на фотографа Леон Бюси. Това са най-ранните, известни поне на нас, цветни кадри от столицата.


Катедралата "Св. Александър Невски", София 1918 г.



Катедралата "Св. Александър Невски", София 1918 г.



Руската църква "Св. Николай", София 1918 г.



Група селяни, танцуващи хоро, София 1918 г.



Две селянки от околностите на София, 1918 г.



Селска къща в околностите на София, 1918 г.



Група млади момичета от Владая в околностите на София, 1918 г.



Млада жена, София, 1918 г.



Младо момиче от Владая в околностите на София, 1918 г.