30.05.2016 г.

Театър и кино "Одеон" - началото


Материали от в-к "Софийски новини" от 30.10, 12.11 и 17.11.1910 г.


Театър "Одеон"

На 6-ий Ноемврий т. г. в столицата ще се открие новият театър "Одеон" от отцепниците на Народния театър, който по-големина е най-големия в цяла България.

При същия театър е уреден оркестър, който ще се дерижира от известния български композитор г. Пипков.



Нов народен театър

От няколко дни е открит "Новия народен театър". Той дава представленията си във великолепния, новопостроен Театър "Одеон" на улица "Цар Симеон", близо до Окръжния съд. Откриванието на "Новия народен театър" стана по най-бляскав начин. Никога столицата не е преживявала такова културно тържество. Това бе едно събитие, което е рядко в българския живот.

Самата постройка на театъра „Одеон" е монументална. Хубавата архитектура, чудната акустика и образцовата наредба стоят по-горе от всяка похвала.

Както театъра, така и трупата "Нов народен театър“, артистите на която са от Народния театър, заслужават най-голямото внимание от страна на столичната публика.

Трупата игра на 6, 7, и 8-того комедията „Кин“ от Александър Дюма баща, преведена от Н. Щърбанов. Изпълнението е отлично. Сюжета на комедията е из артистическия живот. В изпълнението се отличи артиста г. Вл. Николов в ролята на Кин. Във второстепените роли: галския княз, графа и графините, респективно Н. Щърбанов, К. Стоянов, Султана Николова и Яворска бяха също отлични. Въобще цялото изпълнение бе прекрасно. Нека добавиме, че и артистите Цв. Манчев, Анина и Димитров също играха чудесно. Всичко това доведе до възторг публиката, която прояви искрено задоволство и акламира артистите.

Пожелаваме голям успех както на „Нов народен театър" така и на притежателите на театър "Одеон"

Ив.

Кинимотографа "Одеон".

Други ден в сряда, на 17-того, кинимотографа при красивия театър "Одеон" ще бъде тържествено открит.

Картините, които ще се дават в кинимотографа "Одеон", ще превъзходствоват всички други до сега видени такива. Освен това, няма да се забелязва някакво трептение на картините, което последното разваля очите, защото кинимотографа "Одеон" притежава най-усъвършенствуваните кинимотографически машини и апарати, каквито такива никъде няма в България.

На неуморимите притежатели пожелава успех.




20.05.2016 г.

Новата загадка


Приятели, помогнете ни да установим точното място на снимката.



13.05.2016 г.

Новата загадка


Днес ще се включим в една "трудова седмица", провела се през април 1923 г. Къде се намираме?



4.05.2016 г.

Гергьовденските тържества, 1941 г.


В навечерието на 6 май представяме няколко любителски фотографии от 1941 г., запечатали тържествата по случай Деня на храбростта и празника на българската войска. Тържествената церемония и празничният водосвет се провеждат на площад "Александър Невски". Присъства и почетна германска рота.