15.12.2012 г.

София преди и сега: Музеят "Земята и хората" и Музеят за съвременно изкуство


Редактираме и допълваме с нови фотографии публикацията от 2009 година.

На първите две снимки се вижда Школата за запасни офицери в София, заснета през 30-те години на XX век. В този период школата се пренася от Княжево в сградите, построени за Софийски арсенал. На третата е показан съвременният изглед на музея "Земята и хората". При сравнение между двете фотографии се оказва, че постройката, която се намира зад трамвая, е сградата на днешния музей.

На фотографията се вижда и порталът на комплекса с двете караулки, чието възстановяване беше обещано като част от целия проект за изграждане на Музея за съвременно изкуство.
 На общия план се вижда и запазената сграда, в която от скоро се помещава новият Музей на съвременното изкуство.


Върху тази карта на трамвайните линии е отбелязано къде е обръщал трамвай 2, който се вижда на първата снимка - при сегашния мол CCS в непосредствена близост до музея. На картата е маркиран и комплексът сгради на школата.


Още нещо интересно - няколко снимки от вътрешността на столовата на школата. Ако ги сравним със съвременния изглед от вътрешността на музея, ще се убедим, че сградата е същата.
Снимка - Уикипедия

За финал, публикуваме и една снимка от спалното помещение на школата.


Ако някой знае повече подробности кога са премахнати останалите постройки или други детайли за съдбата на комплекса, ще бъдем благодарни да ги сподели. :)