16.02.2010 г.

Манипулирана София



След обявяването на Независимостта през 1908 г. европейската общественост обръща специално внимание на делата български и особено на австрийската следа в тях. В пресата например, един от инструментите за ритане по кокалчетата на великите сили, и по-специално в английските вестници, излизат не просто язвителни коментари, а откровени фалшификации. Такъв е примерът с изданието The Graphic, което на 10 октомври публикува специално приложение от 4 страници по нашия въпрос. Освен обширния текст, то съдържа и многобройни илюстрации. Те в голямата си част са посветени на българската армия, но сериозно място заемат и изображенията от столицата. Именно на публикуваните снимките от София, които впрочем са безкрайно любопитни, ще се спрем и ние. Преди това обаче, ще споделим две очебийни фалшификации, които иначе джентълменската преса на Острова си позволява по адрес на България. Тръпнещ от желание да докаже, че зад фасадата на българската независимост се крие злодейската ръка на Австро-Унгария, вестникът публикува два очевидни монтажа на австрийски войски в София.


A significant scene, пише под снимката, Austrian soldiers marching through the streets of Sofia. Абстрахирайки се от видимия монтаж, само ще отбележим, че войниците са с български униформи.

Втората фотография е още по-абсурдна. Този път не става дума само за монтаж, а за явна неграмотност или съвсем аматьорски опит за манипулация. Подбраната снимка, под която стои текст за София, дори не е от българската столица, а показва централната част на Белград.


Ако не отчитаме всички тези не съвсем деликатни опити да се очерни страната ни, трябва да признаем, че останалите снимки са наистина чудесни. Ще оставим английската преса на спокойствие засега и ще им се насладим:


Двама господа на улица Търговска в близост до площад Бански.


Красиво женско присъствие на булевард Дондуков до пресечката с улица Леге.


Чудесен изглед на ул. Леге. Вляво все още липсва хотел Империал.


Момък в носия, вероятно около гарата.


Ездач с присъствие, булевард Дондуков.