26.01.2011 г.

Полската легация в СофияДнес ще представим кратък фото-разказ за дейността на полската легация в София между двете световни войни. Публикуваните снимки са от Националния дигитален архив на Полша.

Началото на дипломатическите отношения между България и Полша е поставено през 1918 г. До прекъсването им през 1941 г. у нас работят трима полски пълномощни министри. Първият от тях е Тадеуш Грабовски, заемал поста до 1925 г.

Тадеуш Грабовски

Полският пълномощен министър преди аудиенция в Двореца. Фотографията е направена на улица Врабча.


Тадеуш Грабовски напуска Двореца след аудиенция при цар Борис Трети, вероятно прощална аудиенция през 1925 г.

През 1925 г. в София пристига Владислав Барановски, който изпълнява длъжността до 1930 г. От този период са следващите снимки на полската легация в София.

Пълномощен министър Барановски.


Полската легация в този период. Вече сме коментирали тази сграда, за която установихме, че се е намирала на бул. Патриарх Евтимий, вероятно на мястото на Първа МБАЛ. Сега добавяме още един интересен факт от нейната история.

Изглед от салоните на легацията.

Вътрешността на легацията.


Персоналът на легацията

Най-дълго време Полша е представяна в нашата страна от Адам Тарновски, пребивавал в София между 1930 и 1941 г. По това време легацията се намира и на ул. Сан Стефано 4. През 1936 г. се закупува терен на бул. Евлоги Георгиев, а през 1939 г. легацията се нанася в новата си сграда, където се намира и до днес.

Адам Тарновски

Полагане основния камък на новата легация.