18.02.2013 г.

Сиропиталище „Битоля”



Любомир Иванов

На 27 февруари 1927 г. е извършено тържественото освещаване на новата сграда на сиропиталище „Битоля” на ъгъла на ул. „Владайска” и ул. „К. Пейчинович”. За това съобщава вестник „Македония” в броя си от следващата сутрин:


"Македонското женско благотворително дружество, което издържа сиропиталище „Битоля”, след две годишни усилия успя миналото лято да привърши едното крило от собственото здание на сиропиталището и да настани в него питомниците си.

Вчера, 11 часа преди пладне, стана тържественото освещаване на новопостроеното здание.

Освещаването се извърши от Негово Високопреосвещенство софийския митрополит Стефан, в съслужение с няколко свещеници.

На тържеството присъствуваха представители на Н. В. Царя, главния секретар на вътрешното министерство г-н Н. Разсуканов, представители на Националния комитет на Илинденската организация, Македонския женски съюз, Младежкия съюз, Македонското студентско дружество „Вардар”, на много братства и други благотворителни организации.

Негово Високопреосвещенство произнесе реч, в която между другото каза: „В основите на това здание е вложена една мечта за свобода и човечност, вложени са сълзите на онези, които възлюбили родната си земя, без страх умряха за свободата й. Нека децата на тези герои, които ще живеят и ще се възпитават в този дом, да крепнат и растат, за да довършат делото на своите бащи.”

След това председателката на дружеството г-жа Каранджулова произнесе реч, в която описа накратко историята на сиропиталището. Тя изброи организациите, корпорациите и частните лица, които са подпомогнали сиропиталището и изказа на всички тия благодетели гореща благодарност.

Завършвайки, г-жа Каранджулова каза: „Настоятелството много съжалява, че паметната плоча не е готова (тя ще се постави при главния вход, който още не е построен), за да се опишат имената на големите дарители. Засега имаме само ликовете на благодетеля А. Н. Дишков, на г-жа Петарева и нейния съпруг, покойния Хр. Патарев. С подкрепата на изброените дарители и бъдещите, делото на сиропиталище „Битоля” расте. Питомниците му растат, за да станат един ден добри и ползени за отечеството си граждани и гражданки. Дружеството е удовлетворено, че идеалите му се осъществяват лека-полека. То има още едно въжделено желание: да даде Бог по-скоро да пренесе сиропиталището си в Битоля – в свободна и независима Македония.”

След освещаването мнозина от присъствуващите записаха в полза на сиропиталището повече от 80 хиляди лева."

През следващите няколко години сградата вече е завършена в цялост

Сградата на сиропиталището съществува и днес, но изпълнява различна функция. Тя е паметник на културата от местно значение и може да бъде видяна зад хотел „Родина”, на ул. „Владайска” (сега е боядисана в оранжево).