11.02.2013 г.

Забравеният "Мост на героите"


Чували ли сте за "Моста на героите"?  И по-добре, че не сте - названието на моста отдавна е претопено във времето и днес не се използва - защото сегашното положение на съоръжението би било срам за всички герои на България. Така е наречен при неговото откриване през далечната 1930 година един от големите каменни мостове на София, който се простира над Владайска река и в наши дни е част от булевард "Александър Стамболийски". Цялостното му състояние е най-малко неугледно: каменните блокове са разместени, цепнатините са замазани грозно с цимент, има отчупени балюстри, а канделабрите са се наклонили застрашително над преминаващите пешеходци.


През 1930 година, обаче, мостът е открит тържествено от тогавашния кмет Владимир Вазов и е една малка гордост, ако не за целия град, то поне за тази част на София. Повече за освещаването му намираме в Столичния общински вестник, бр. 36 от 31 декември (дигитализиран от Столична библиотека):

Освещаването Моста на Героите

"Миналата неделя, 21 т. м. преди обяд се извърши освещаването на новопостроения „Мост на Героите" на бул. „Кн. Клементина", над Владайската река. Едновременно се пусна и трамвайното движение по построената линия до ул. „Атон" — „Разсадника".
Постройката на Моста на Героите е започната през 1928 год. и се извърши от предприемачите Янко Тасев и Георги Стефанов и двамата родом от Македония.
За построяването на този най-широк мост в София, общината е изразходвала 2,164,000 лв., а с окончателното му привършване ще възлезе на около 2,600,000 лева.
Новопостроената линия до ул. „Атон" е от голямо значение за този край, защото ще обслужва гражданите, не само около "Разсадника", но и от кварталите на Булина ливада.
В денят на тържеството, рано сутринта около моста и на самия него бе изпълнено от посетители млади и стари. Към 10 и пол. ч. пристигнаха учениците от околните училища и представителите на почти всички родолюбиви и професионални организации. Освен кмета на столицата г. Вл. Вазов, господа пом.-кметове, общински съветници, началниците на отделения и служби при общината, училищните настоятели начело с председателя г. Никола Бижев. бивши общински съветници, присътствуваха още: Военния министър г. генерал Бакърджиев, председателя на зап. подофицери — нар. представител г. Герасим Ангелов, полковник Георгиеви — командир на 1-ий Соф. п. полк, представители на Вътрешното министерство и на Благоустройството, видни общественици, журналисти и множество гости.
Към 11 часа пристигна Негово Високо Преосвещенство г. г. Стефан, архимандрит Шивачев. обкръжени от свещеници.
След отслужване водосвета, Н. В. Преосвещенство митрополит Стефан произнесе слово, с което благослови новия мост с право наречен Моста на Героите. Огромното значение на новопостроената трамвайна линия до ул. „Атон". Изтъквайки големите грижи на общината положени за напредъка на този край, той призова щедрата ръка на Всевишния да дари на населението щастие и напредък.
Наместник кметът на третия район г-н Никола Василев прочете акта на освещаването, след което се откри новата трамвайна линия.
Пом.-кметът г. Ив. Дечев преди пускане първата трамвайна кола произнесе подходяща реч.
Кметът на столицата г Вл. Вазов преряза трикольорната лента и трамвайната кола потегли при нескончаемо ура от насъбралото се хилядно гражданство..."

Гербът на София, издълбан върху вечния гранит, очаква по-добри дни.