21.10.2018 г.

Уникални кадри от следосвобожденска София (1884-1886 г.)


Представяме вълнуваща серия фотографии от 1884 г., които дължим на Емен Кейе - френски финансов инспектор, пребивавал в България в периода 1881-1884 г. в качеството на съветник на княз Александър I Батенберг. Неговият дневник и пътеписи от България вече са познати на родната публика, но уникалните фотографии, които французинът прави по време на престоя си в нашата страна, остават като цяло неизвестни. 

Кадрите от архива на Кайе се намират в Националната библиотека на Франция, благодарение на която са дигитализирани и достъпни за всеки, който се интересува от темата. Фондът съдържа 30 фотографии, от които близо половината са на младата българска столица. Могат да бъдат видени също снимки от Габрово, Карлово, Калофер, Кюстендил и други кътчета на България.

Без съмнение, представените фотографии са истинска рядкост, показваща едно малко познато лице на София - онази позабравена физиономия на следосвобожденския град, който тепърва се пробужда за нов живот като столица на новата българска държава.

Поглед към София над Шарения мост (днес Лъвов мост)


Джамията "Баня баши"


"Развалините на една джамия" (медресето към Черната джамия?)


Черната джамия (Коджа-дервиш Мехмед паша) (днес "Свети Седмочисленици")


Берковска улица (?)


Раковска улица


София ("Граф Игнатиев" край Черната джамия?)


Язаджийската джамия и едноименната чешма на днешния ъгъл на улиците "Алабин" и "Граф Игнатиев"


Пазар, Пловдивско шосе (?)


Пазар, Пловдивско шосе (?)


Незвестно къдеСофийска чешма, неизвестно къде


Циганско село край София


Мелница в Бали Ефенди (днес Княжево)Накрая, още две снимки от 1885 г., отново от архива на Националната библиотека на Франция, този път с автор François Bianconi:

Поглед към София, 1885 г. На преден план - Шареният мост (днес Лъвов мост) и турско гробище.

Храмът "Свети Крал", 1885 г.