1.10.2013 г.

Тържествено отбелязване на възкачването на Цар Борис III на престола


Всяка година на 3 октомври, заедно с деня на Независимостта, с традиционен молебен в София се отбелязвал и денят на възкачването на Цар Борис III на българския престол. Молебенът в храма "Александър Невски" се отслужвал от софийския митрополит в присъствието на министрите от кабинета, председателя на Народното събрание и множество официални лица. 

Кадър от тържествата, 1925 г.

Следващите фотографии отново са уловили същото събитие, но 17 години по-късно - на 3 октомври 1942 г. На практика това е последното честване на възкачването на Цар Борис III на престола преди неговата кончина през 1943 г. Тъй като е надписана само една от снимките, възможно е все пак част от тях да са правени по друг повод. За разпознаване на официалните лица разчитаме и на вашата помощ.


Почетните военни части в марш към площад "Ал. Невски"


(Вероятно) министърът на войната ген. Никола Михов поздравява почетния строй на площада


Министърът на войната 


Главният мюфтия на мюсюлманите на влизане в "Ал. Невски"

Пристигането на главата на арменската църква


Официалните лица (Софийският митрополит Стефан, вероятно Христо Калфов, по това време председател на парламента, и Константин Партов - министър на правосъдието, благодарим на Илиана Иванова)

Висши германски офицери

Министър-председателят Богдан Филов в разговор с министъра на войната и други официални гости (вероятно Борис Йоцов - министър на народното просвещение и Константин Партов - министър на правосъдието, отново с благодарност към Илиана Иванова)