8.11.2013 г.

Денят на Западните покрайнини


Учредителният конгрес на бежанците от Западните покрайнини, състоял се на 8, 9 и 10 т. м. (ноември 1924 г.) Снимка на делегати.


Девет години от поробването на Западните покрайнини
Из вестник "Македония", 1929 г.

Вчера се навършиха 9 години от поробването на западните български покрайнини. По този случай Върховният комитет на организацията включваща в редовете си емигрантите от Царибродско, Трънско и Босилеградско устрои панихида за избитите невинни българи — жертви на бесния сръбски терор, като същевременно се отслужи молебен за живите борци, които работят за освобождението на своите поробени братя. Службата се извърши в черквата "Св. Спас".

Черковният двор беше изпълнен с емигранти от зап. покрайнини. Беше дошла и голяма част от македонската емиграция. След службата председателят на Върховния Комитет г. проф. Емануил поп Димитров произнесе прочувствено слово, с което обрисува тежкото  положение в поробените от сърбите български земи.

На край г. поп Димитров изрази надеждата, че скоро ще дойде деня, когато правдата ще възтържествува и западните покрайнини отново ще бъдат свободни.

От името на младежката организация говори г. Милор Попов, който с неоспорими факти обрисува нечовешкия сръбски режим в Трънско и Босилеградско.

От страна на д-во "Руй" произнесе вдъхновено слово г. Ив. Коларов.

Поднесоха се поздрави и пожелания за успешно борба от Македонския национален комитет, Македонскня младежки съюз. Тракийската и Добруджанска организации.

След това се образува манифестация, която мина по главните улици на столицата.


8 ноември - Димитровден е патронният празник на организациите на бежанците от Западните покрайнини. Хиляди бежанци от Западните покрайнини присъствуваха на панихидата в църквата "Св. Спас" по случай 9 години от поробването им.