9.02.2020 г.

София преди и сега: Улица "Оборище"


Днес прескачаме повече от век назад, за да хвърлим любопитен поглед към едно от любимите ни места в София. Поводът е пощенска картичка, съхранила рядък изглед от улица "Оборище". 

В началото на второто десетилетие на 20 век улицата край пресечката с "Васил Априлов" не е особено оживена, все още е гола и без зеленина по тротоарите. На нея се разполагат предимно богати семейни домове с обширни градини. На заден план блестят позлатените кубета на новоизградената катедрала "Свети Александър Невски".

"Както виждате, една съвсем провинциална улица", е написал изпращачът на гърба на картичката, пусната през далечната 1914 г. 

Съхранени до наши дни са сградата на генерал Ангел Панев (вдясно след пресечката) и сградата на печатаря Петър Калъчев (вляво). Някои от къщите, повечето дворове и празни парцели в следващите дестилетия ще отстъпят място на масивни апартаментни сгради. Въпреки това и днес улицата все още пази достатъчно от някогашното си очарование, за да бъде предпочитано място за разходка и отдих. 

Днешният изглед се отличава и с двете редици дървета, възправили корони по протежение на улицата.