16.11.2021 г.

София преди и сега: Улица "Шипка" 6


Днес ще се опитаме да хвърлим светлина върху една малко позната софийска къща от края на 19 век, намирала се до Втората световна война на знаковия днес адрес "Шипка" 6. Поводът е рядка фотография от 1938 г., запечатала този просторен представителен дом с голяма градина и характерна кула откъм улица "Свети Климент Охридски".

Къщата е построена за частен дом на Михаил Тенев - финансист, банкер и политик. По време на руско-турската война той е преводач към руската армия, а след освобождението заема чиновническа длъжност във Временното руско управление, оглавявано от княз Дондуков-Корсаков, когато пристига за първи път в младата българска столица София. По-късно се издига до министър на финансите в правителството на Димитър Греков и управител на БНБ.

Къщата, заснета от въздуха през 20-те години

Според описанието на снимката, през 1938 г. в къщата вече се разполага девически пансион. Няколко години по-късно сградата е разрушена в резултат на англо-американските бомбардировки над София.

През 50-те години мястото е дадено на Софийския университет, който го превръща в баскетболно игрище. В края на 60-те теренът е прехвърлен на Съюза на българските художници и в началото на 70-те години там е изградено познатото ни днес здание.

Мястото днес