4.01.2023 г.

Една млада столица пътува по света


Скъпи приятели, в Градската градина срещу Народния театър може да разгледате изложбата "Една млада столица пътува по света". Тя е плод на сътрудничеството между страницата "Стара София" и Столична община. Поводът за това хубаво събитие е 4 януари - денят на освобождението на града от османска власт.

На 4 януари 1878 г. победоносните войски на генерал Гурко навлизат в София. Дългоочакваното освобождение и последвалото провъзгласяване на града за столица на Княжество България полагат началото на дълбоки промени, които трансформират из основи не само вида, но и духа на София. Настава време на градеж и трескава модернизация. Младата столица трупа самочувствие и амбиция да представи пред света своите постижения. Подходящо средство за това се оказва една нова европейска мода - илюстрованите пощенски картички.

Първите пощенски картички с изображения на София се появяват в навечерието на XX век. Цветни и декоративно оформени, те комбинират по няколко мотива от града с подходящ поздравителен надпис. 

Създадени по западен образец, картичките с изгледи от София се вливат сред милионите си събратя, които прелитат между безброй големи и малки градове, между държави и цели континенти. В онази епоха те стават не просто основно средство за общуване, за социален и професионален контакт, а се утвърждават и като един от малкото начини тогавашният човек да опознае света от разстояние, да притежава и споделя изгледи от най-различни точки на земното кълбо.

Изложбата "Една млада столица пътува по света" има удоволствието да представи най-интересните илюстровани литографски картички на София от последните години на XIX век, подбрани от колекцията на сайта stara-sofia.com.

Приятно пътуване!