7.09.2009 г.

Уникален албум - Софийският университет през 1939 г.Чудесен с албум с фотографии на Божидар Карастоянов, който през 1939 г. подробно заснема основната сграда на Университета, както и неговите факултети в столицата. Изданието е на Музея на Софийския университет и е качено на страницата на институцията. Препечатваме част от въведението на Цвета Тодорова, директор на музея, и публикуваме някои от снимките. Ако желаете да разгледате всички, натиснете тук за пдф файла.

Благодарение на любезното съдействие на Университетска библиотека в Музея на Софийския университет през 2004 г. постъпват като дарение от неговата дъщеря – г-жа Рени Карастоянова негативите на един от най-атрактивните фотографи от 30-те години на ХХ в. в София – потомъка на популярните в София семейство фотографи Карастоянови – Божидар Карастоянов. Роден е на 13 октомври 1903 г. в София. Правнук е на основоположника на българското книгопечатане – на видния самоковски възрожденец Никола Карастоянов и внук на първия български фотограф – Анастас Карастоянов. Баща му Димитър Карастоянов и чичо му Иван Карастоянов са придворни фотографи. Брат му Бончо Карастоянов също е придворен фотограф и се занимава с художествена фотография. През 20-те години на ХХ в. Божидар Карастоянов учи и работи в ателието на големия парижки фотограф Мануел Фрер. От 1927 г. се установява със семейството си във Виена, където усъвършенства фотографската професия. След завръщането си в София през 1928 г. отваря собствени ателиета на ул. Търговска, по-късно на ул. Леге, а през 30-те години на бул. Дондуков, през които преминават редица български и чуждестранни видни личности. Удостояван е с международни награди на фотоизложби в Лондон, Берлин и Париж.

В навечерието на предстоящия 50-годишен юбилей на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през пролетта на 1939 г. по поръчение на тогавашното университетското ръководство Божидар Карастоянов заснема всички университетски сгради и обекти, които да бъдат използвани за юбилейните академични издания.


Страницата на Музея на СУ:

http://uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/muzei/muzej_na_su

Интересни са и бюлетините на Музея, както и неговият пътеводител.