23.09.2009 г.

Една чаровна изложба в 7-мо СОУМалко хора знаят обаче, че наред с изложбата по улиците на София, друга подобна експозиция може да бъде видяна събрана на едно място - в 7-мо СОУ "Св. св. Седмочисленици". Елитното училище празнува 130 години от своето създаване - също колкото чествахме преди няколко дни всички ние от обявяването на София за столица на България. Двойният празник 7-мо, както го наричат всички, отбелязва, като излага за първи път част от своя архив, а именно 25 кадъра на стара София, сред които някои уникални и непоказвани досега. Такива са например снимките на църквата "Св. София" и на ротондата "Свети Георги", пострадали след бомбардировките на столицата през Втората световна война, както и сградата на Комендантството на града.

Други два впечатляващи кадъра са тези от софийските тържища - пространствата, в които в края на 19 век се е осъществявала по-интензивна търговия, отколкото в днешните лъскави молове.

Заслугата за тази уникална изложба е на директора на 7-мо СОУ Цанка Ямболиева, която случайно намерила в архива на училището папката с 25-те снимки. Без да е историк или експерт, ръководителката преценила, че откритието представлява ценен поглед върху миналото на града и сама инициирала показването на фотосите.


Директорът на 7-мо СОУ г-жа Цанка Ямболиева.

"Бях много впечатлена от тези кадри", споделя г-жа Ямболиева, "защото никога не съм си давала реална сметка как точно е изглеждала София преди 130 години. А всъщност тя е била едно село с бедни къщички. В този смисъл експозицията е много красноречива, защото ни показва колко много се е развил градът ни за това време. Вярно е, че в сравнение с европейските столици София не е голяма, но повечето от тях са градени стотици години, докато ние сме започнали едва преди малко повече от век."

Според директора изложените фотоси са били събрани заедно с някаква цел, но в папката не са намерени нито надписи, нито други писмени исторически сведения за това каква е била тя. По тази причина г-жа Ямболиева и учителският колектив разпознали повечето от местата, запечатани на снимките, и подредили изложбата по свое усмотрение.

"Особено трудно ни беше с една сграда, която ни беше много позната, но не можехме да се сетим коя е", разказва инициаторката на изложбата. Накрая сложихме неопределен надпис от сорта на "Сграда в центъра на София". Скоро обаче при нас дойде гражданин, заинтересувал се от изложбата, който насочи вниманието ни към някои малки грешки, които сме допуснали, и ни разкри коя е мистериозно познатата ни сграда. Оказа се, че това е бившето военно министерство, което е било преустроено. Така характерната кула, която се вижда на снимката, е била срутена, за да може сградата да се вдигне от два на пет етажа, колкото е сега. И затова не сме успели да я разпознаем."

Акцент във фотографската изложба е архитектурата на София и най-вече новите монументални сгради, строени за институциите в края на 19 и началото на 20 век от виенски и италиански архитекти. Такива са Народният театър, сградата на Българската академия на науките и др. Сред интересните сгради на един фотос е къщата на Осман Нури паша от края на 19 век или първата сграда, в която се е помещавало 7-мо СОУ или бившата Първа девическа гимназия след царския декрет за нейното създаване от 15 септември 1879 г.

В коридора, в който е разположена експозицията, учениците на 7-мо не се спират за дълго. С усмивка г-жа Ямболиева обяснява, че наистина интересът им към старите фотоси не е голям, но това се дължи най-вероятно на младостта, която се интересува повече от настоящето и бъдещето, отколкото от миналото. Директорът се надява през годините на обучение в училището нейните възпитаници да придобият необходимата зрялост, за да си направят сами сравненията между преди и сега и да оценят постиженията на времето.

Галерията на стара София е намерила и своите почитатели. Тъй като фотосите са изложени още от началото на лятото, обществеността от квартала имала възможността да им се наслади по време на изборите. "Тогава много хора от района бяха впечатлени и дойдоха да изкажат специални благодарности за изложбата. Всички, които гласуваха, разгледаха снимките.", радва се г-жа Ямболиева.

И въпреки че не се намират пред централната гара или на някой площад, а просто в едно елитно училище на централна столична улица, снимките на стара София са впечатляващи за всеки, който им отдели 10-ина минути от препускащото си време, защото ни показват откъде сме тръгнали и колко дълъг път сме извървяли, за да живеем в настоящия ни (хубав или не чак толкова, но все пак съвременен) град...Изглед от софийско тържище - Житният пазар.


Улица "Ломска" с Шарения мост над Перловската река - днес бул. "Мария Луиза" и Лъвов мост. В дъното се виждат джамията и католическата църква.

Вижда се не католическата църква, а църквата Свети Спас.


Улица Търговска и първата пощенска станция.


Къщата на Осман Нури паша към края на 19 век - първата сграда, в която се е помещавало 7-мо СОУ или бившата Първа софийска девическа гимназия.


Интендантството на Негово Царско Височество.


Улица "Самоковска" (днес "Граф Игнатиев") през 1887 г. На заден план се вижда Черната джамия (Коджа-дервиш Мехмед паша), преустроена в църквата "Св. Седмочисленици" в началото на 20 век.


Изглед от стария център на София в близост до джамията - улица "Екзарх Йосиф".

Според нас обаче това е Черната джамия (днес църквата Свети Седмочисленици) на улица Граф Игнатиев, а снимката показва някоя от пресечките (Шести септември, Цар Иван Шишман?)


Църквата "Света София" след бомбардировките над столицата.


Ротондата "Свети Георги" (преди - "Гюл джамия") след бомбардировките над София.

Описанието не е точно. Фотографиите, подобно на всички останали, са правени скоро след Освобождението. Света София (тогава джамия) е пострадала при земетресение и изоставена, а снимката на Св. Георги показва момент от разчистването и благоустрояването на централна София.


Източник: Труд


Снимките ги има и на страницата Стара София за сравнение.