20.10.2010 г.

Карта на паметниците на културата в София


Автор: Любомир Иванов

Сайтът на „Географска информационна система – София” ЕООД предлага на интернет потребителите си приложението iSofMap, в което може да бъде разгледана чудесна карта на сградите в София със статут на паметници на културата. Картата се намира в раздел "Тематични".



Освен точно местоположение и правилен контур на защитените сгради (които са оцветени във виолетово), сред функционалностите на картата влизат възможността тя да бъде разглеждана в мащаб от 1:100 до 1:550 000 и бутона „Информация за обект”, избирането на който и поставянето му върху конкретна сграда предоставя кратка детайлна информация за нея – адрес, описание на предназначението й, сегашни собственици/наематели и историческа справка за първоначалните й собственици. Това прави картата изключително ценна, тъй като чрез свободния достъп до нея всеки потребител на сайта може бързо да получи информация за конкретен културен паметник.

В картата е изписана категорията на сградите – паметници от местно или национално значение, като за част от сградите са подадени данни за периода, в който са били обявени със съответния статут. Обозначено е също така кои сгради влизат в територията на археологическо-исторически резерват "Сердика - Средец" (маркиран в зелен фон), като съществува допълнително териториално разпределение по I-ва, II-ра и III-та защитени зони в него.

Една предвидена, но засега неосъществена функция към картата, е наличието на фото галерия на всички културни паметници. Когато информацията за всяка сграда бъде допълнена и със снимки на зданието, тематичната карта ще има почти завършен вид на каталог на паметниците на културата в София.

Надяваме се картата и информацията в нея да търпят своевременна актуализация, за да дават надеждна информация и занапред.

Благодарност към Павел, който насочи вниманието ни към картата и сайта на ГИС-София.

Справка от сайта: за да използвате iSofMap е необходим браузер Internet Explorer 6, FireFox Mozilla 1.5, Mozilla 1.7 или Netscape Browser 8.1, при разделителна способност на екрана 1024х768 или по-висока.