15.10.2012 г.

Как София отбелязала 200-годишнината на Джордж Вашингтон


На 28 февруари 1932 година в големия салон на Българската академия на науките се състояло тържествено отбелязване на 200-годишнината от рождението на първия американски президент Джордж Вашингтон, често наричан и „баща на американската нация”. Проявата, организирана от пълномощния министър Хенри Шумейкър, била уважена лично от българския монарх, от принц Кирил, както и от министър-председателя Никола Мушанов, министъра на войната Александър Кисьов, бившия външен министър Михаил Маджаров и други лица от политическия и обществен елит на страната.

Пълномощният министър Шумейкър вляво от Цар Борис III

До американската легация били отправени множество поздравления – от политици, дипломати, обществени организации и обикновени граждани. В чест на юбилея в двора на легацията е засадено дърво – подарък от цар Борис III.

Засаждане на подареното от Цар Борис III дърво в двора на американската легация

Преди Хенри Шумейкър да напусне България през 1933 г., столичната община приела решение една от софийските улици да бъде наименувана на Джордж Вашингтон. Това се случило в знак на благодарност за връчения на София почетен медал, посветен на юбилея на американския президент.