2.01.2013 г.

Как се е печатал вестник в някогашна София


Един от най-интересните вестници, издавани в София между двете световни войни, е седмичникът "Илюстрована седмица". Редакцията на вестника се е намирала на бул. "Дондуков" 84. По случай юбилейния си брой 100 (23 ноември, 1924 г.) изданието решава да сподели с читателите процеса на отпечатване на вестника.

Набирането на текста на вътрешните страници на "Илюстрована седмица" на машините "линотип", при които буквите сами се нареждат, а последните сами се отливат по цели редове.

Фотографически апарат, на който се преснимат фотографиите и приготвят диапозитивните стъкла. Апаратът е дълъг 5 1/2 метра.

Словослагателите, които набират (нареждат) текста на дълбокия печат и заглавията на вътрешните страници.

На дъното се вижда машината, на която се печатат вътрешните страници, а отпред - машината с която се печата дълбокия печат. Пред дясната ръка на машиниста се вижда цилиндъра с фигурите.

Сгъването на "Илюстрована седмица" в книговезницата, откъдето се изпраща за разпродажба.

Между публиката. Безспорно интересът към списанието става от ден на ден все по-голям. Изложението му по вестникопродавските будки привлича маса погледи. Снимката представлява една подобна група такива читатели пред будката на Военния клуб в столицата.