19.01.2021 г.

София преди и сега: Дишковия базар на улица "Леге"


Имало е време, когато днешните исторически сгради на столицата са наричани "новия град", а с името Стара София са обозначавани оцелелите предосвобожденски постройки, които днес отдавна сме забравили. 

Една от тях е къщата на софийския евреин Таджер, намирала се приблизително между улиците "Леге" и "Калоян", в пространството пред съвременния хотел "Рила". В историята тя остава в ролята си на английско консулство и домакин на един от първите балове в София.

Къщата на Таджер

Къщата на Таджер, вероятно края на XIX век 

С годините улица "Леге" се превръща в една от най-атрактивните и желани търговски променади в столицата. Динамичните промени в сърцето на София бързо помитат остатъците от предосвобожденския град. Така, на мястото на дома на Таджер е изграден модерният Дишков базар, собственост на прилепчанина Никола Дишков. За базара Монеджикова пише в книгата си "София през вековете" следното: 

"За да се използуват най-основно местата с малки лица, създадоха се перпендикулярни на Леге слепи улици, с магазини от двете страни: Леге базар, Дишков базар, Елит базар. Нека споменем, че първото английско дипломатическо консулство, установено след Освобождението, се помещавало в една по-сносна еврейска къща, заобиколена с ниски сбутани къщурки с малки миризливи дворове без никаква зеленина, на мястото на Дишков базар (Мезон Таджер, както пише Иречек). През януари 1881 година в тази къща е даден "великолепен бал", посетен от княз Александър Батенберг."

По всичко изглежда, че част от постройката оцелява поне до Първата световна война, както свидетелства и тази панорама от хотел "Империал", направена през 1917 г.

Дишковият базар на ул. "Леге", изграден на мястото на възрожденските постройки - снимка от началото на 30-те години. Сградите са разрушени по време на бомбардировките над града.

Мястото днес