14.08.2013 г.

Уникални архивни кадри от стара София, 1912-1916 г.


Благодарение на кинокамерата, запечатала столицата преди точно един век, днес можем да усетим пулса на някогашна София. Кадрите са дело на известната френска кинематографска компания Gaumont. Макар да са каталогизирани с дата 15 декември 1916 година, по всяка вероятност става дума за по-ранни кадри, направени около 1912-1913 година. По това време компанията изпраща свои оператори, които да отразят Балканските войни, и те успяват да създадат значителни по своя обем записи.

За датиране на кадрите спомагат и някои от обектите, запечатани на кино лентата. От една страна, вижда се сградата на новата градска баня, открита през 1913 г., с издигащ се от комина й пушек. От друга, увековечена е и старата турска банска постройка, премахната през същата година. Не бива да се изключва и възможността хрониката да е компилация от кадри, заснети по различно време и "притоплени" от кинематографската къща покрай участието на страната ни в Първата световна война.

Във всеки случай пред нас са едни от най-старите съхранени до днес движещи се образи на българската столица. Изключителното разнообразие на заснетите обекти и събития и относително дългото времетраене на кадрите дават възможност за една забележителна панорама на града и живота в него.


- царица Елеонора посещава болница с ранени; 
- кадри от центъра на София;
- Царският дворец;
- ученички от девическа гимназия правят упражнения.


- ученички от столична девическа гимназия;
- момчета от Трета мъжка гимназия "Гладстон";
- кадри от петъчния пазар в София.


- новата Централна баня;
- кадри от центъра на София;
- дворецът Врана;
- кадри от село Драгалевци;
- Откриване на Народното събрание;
- бежанци от Македония в София;
- военни учения.


- военни учения;
- упражнения на гвардейския полк;
- кадри от центъра на София.


- Царският гараж с автомобилите на Цар Фердинанд; 
- Българският военен флот.