28.08.2013 г.

Траурът в София по повод смъртта на Цар Борис III


Из столичната преса


Във връзка с народното поклонение пред тленните останки на о'Бозе починалия Цар Борис III Обединител, се съобщава следното: 

Полагането на венци в храма-паметник „Св Ал. Невски" ще става до неделя, 5 септемврий, 1 часа сутринта, като предварително се уведомява секретаря на протокола, който ще определя точния час на полагането. При полагането могат да присъствуват представителите на съответните учреждения и организации, но не повече от 5 души. Поклонението на гражданството пред тленните останки ще става по единично, а не групово, и ще следва денонощно. Полагането на венците и поклонението ще се прекратят в неделя сутринта в 1 часа, когато вратите ще се затворят, за да се приготви храма за церемонията на опелото.

Догдето трае установеният 40-дневен народен траур, мъжете следва да носят черна вратовръзка и креп на лявата ръка или поне черна лента на петлика на дрехата, а дамите — черна рокля или блуза или поне черна фльонга върху блузата. Върху държавните и обществени учреждения следва да се поставят черни знамена, а върху останалите сгради, трицветни знамена с две черни ленти, или трицветни знамена вдигнати на половин мачта.

***

Траурната украса на столичните улици и булеварди, по които днес преди обед ще мине мълчаливата процесия следваща тленните останки на О'Бозе почившия цар Борис, снощи бе окончателно привършена. От площада пред храма-паметник "Св. Александър Невски", по бул. "Цар Освободител", през двора на Двореца, улица "Княз Борис" по булевард „Дондуков" и бул. "Мария Луиза" всички здания са окичени с траурни знамена. На разстояние от около двадесет метра по протежение на двата плочника са поставени обвитите в черна драперия жертвеници, които сочат пътя на тъжното шествие.


По протежение на бул. "Мария Луиза" от Лъвовия мост до площада пред столичната централна гара, средните железни пилони, които подддържат електрическата трамвайна мрежа, носят по едно дълго и широко траурно знаме, спустнато отвесно към земята.

Пред самата централна гара са направени големи промени. Тук пред тленните останки на Цар Борис за последен път ще премине церемониален марш обичаната от Него българска войска. На пресечката на бул. "Мария Луиза" и бул. "Хр. Ботев" е издигнат един подиум, обвит в черна драперия. Той е леко наведен по посока на бул. "Хр. Ботев". На този подиум ще бъдат поставени тлените останки на Н. В. цар Борис и пред тях представителните части на родната войска ще преминат своя последен церемониален марш. Зад наклонения подиум има по-ниски поставки, на които ще стоят Н. В. Царица Иоанна, Т. Ц. Височества княз Кирил, княгиня Евдокия, Т. Кр. Височества Херцог и Херцогиня Вюртембергски, и княгиня Мафалда.

Малката градинка с шадравана пред централния вход на гарата е изчезнала. На нейно място се намира един леко издигнат към средата си подиум, заобиколен с чернодрапираните жертвеници. Малки стълби водят по наклона му в неговото начало и края. По този подиум ще бъде носен на ръце от генералитета ковчега на височайшия покойник.


Входът на централната гара е добил нов вид с направата над него на една голяма и изпъкнала напред рамка драпирана в черен креп. През входа шествието ще премине в централния хол на столичната гара, който също така е силно променен поради покриването на стените му с черни драперии. През него шествието ще излезне на перона на гарата, където точно срещу входа ще се намира специалната влакова композиция, която ще отнесе останките на блажено почившия Цар Борис към Светата Рилска обител.

Вижте още: Смъртта на Цар Борис III
                      София се прощава с Цар Борис III
                      През погледа на обикновения софиянец
                      Чуждестранните делегации на погребението на Цар Борис Трети
                      Погребението на Цар Борис Трети в Рилския манастир