15.12.2014 г.

Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий"


Крикор Асланян

На ъгъла на ул. "Гурко" и бул. "Фердинанд" /сега "Васил Левски"/, точно срещу зоологическата градина, се намираше Основно училище "Св. св. Кирил и Методий".

Сградата на училището през 20-те години

“В двуетажната сграда учехме главно деца от квартала, на възраст от седем до десет години, т.е от първо до четвърто отделение”, разказва г-жа Селма Закарян, учила в това училище от 1937 до 1941 година.

“През септември 1937 година трябваше да тръгна на училище. Родителите ми ме записаха в “Дойче шуле”, немското училище. Но само след 2-3 седмици по съвет на Министъра на Просветата, г-н Цветинов, който беше приятел на баща ми, ме преместиха в училище “Св. св. Кирил и Методий", което беше близко до дома ни. Тогава ние вече живеехме в новата ни къща на ул. Славянска 16. “

“Училището беше построено в средата на огромен двор, където през междучасията играехме на гоненица, на криеница, скачахме на въже, на топка, а момчетата ритаха топка като във всички други училища в България. Нашата учителка се казваше Велина Попова. В нашият клас учеха бъдещият Главен прокурор Иван Татарчев и Христо Попов - син на професор Попов. Имах и една съученичка на име Павлина, дъщеря на известен софийски адвокат. По късно научих, че Павлина заминала за Франция и следвала в Сорбоната. Имахме и една много симпатична, русичка учителка, но за съжаление вече не си спомням името й. След завършването на четвърто отделение, продължих образованието си в Трета Прогимназия, на ъгъла на улица Граф Игнатиев и ул. 6-ти Септември.”

В средата момчето с връзката е Иван Татарчев, над него вляво, през едно момиче от учителката с бялото сако, е Селма Закарян; момичето с бялата панделка вляво е дъщерята на художника Щъркелов. Правият мъж в средата е директорът на училището

По време на една от големите бомбардировки над София основно училище "Св. св. Кирил и Методий" беше разрушено до основи. На това място по-късно беше построена сградата на БСФС.