29.08.2018 г.

Албум "София" от края на 19 век (първа част)


Днес имаме удоволствието да представим рядък албум от края на 19-тото столетие, който се нарежда сред най-ранните илюстровани издания с изгледи от българската столица. Разделен на 15 табла (едно от които двойно), представящи близо 50 отделни места и обекти в града, албумът изгражда подробна и представителна картина на тогавашна София. Палитрата от забележителности е изключително богата и включва сгради на държавността, паметници, военни обекти, храмове, индустриални сгради, частни здания, ключови улици и площади в града.

Албумът е издание на придворния фотограф Иван Карастоянов и носи неговия печат. По всяка вероятност, каквато е обичайната практика в онези години, то е поръчано и изработено в чужбина (някъде в германоезичната част на Европа), където действат множество специализирани издателства. Тази хипотеза се доказва и от неточностите в изписването на българските описания. 

За подготовката на литографските изображения най-вероятно са използвани оригинални фотографии, дело на самия Карастоянов. Макар те да са творчески интерпретирани от чуждестранните художници, прави впечатление, че детайлите са реалистични и прецизни и изображенията носят висока документална стойност. Така, албумът се превръща в огледало на своята отминала епоха и ни позволява да съпреживеем една вече изчезнала София от края на 90-те години на 19 век.

Предна корица на изданието

Въвеждаща двойна страница с панорами на града

Табло с акцент върху Народното събрание - общ изглед, сградата и вътрешността на парламента

Табло с Kняжеския палат, булевард "Стамболов" (Орлов мост и началото на днешния бул. "Цар Освободител"), Докторския паметник и паметника на Васил Левски

Табло с Австрийския консулат, Мъжката гимназия, Държавната печатница, Градския съвет (общината) и Българската народна банка 

Табло със софийската гара (лице и перони) и сградата на пощата на пл. "Гарибалди"

Табло с някои от храмовете на София - "Св. Крал" и "Св. Спас", католическата и протестантската църква

Табло с "Витошкия мост" (Лъвов мост) и изгледи от Градската градина

 Табло с изгледи от улиците и площадите на София - Александровският площад, хотелът на братя Иванови (днес пресечката на бул. "Мария Луиза" и ул. "Екзарх Йосиф") и ъгълът на улица "Леге" и бул. "Дондуков"

Вижте също: Част втора