15.02.2019 г.

Панорама към София (1901 г.)


Днес нашето пътешествие във времето продължава с една ранна софийска картичка, издание с номер 1 на известния столичен книжар Тодор Чипев. Картичката е отпечатана през 1901 г. в изключително редкия за София троен формат - с размер на три стандартни картички и прегъната на две места, който се е използвал при отпечатването на панорами и общи изгледи. 


Фотографът е застанал на височината над все още неканализираната Владайска река при днешния булевард "Сливница" между пресечките "Софроний Врачански" и "Антим I". В най-лявата част на снимката се намира Лъвовият мост, а в най-дясната изпъкват Младеновата пивоварна на същото възвишение, а в далечината - строежът на храма "Свети Николай Софийски".

Между тези маркери се разстила като на длан целият ниско застроен тогава град и е лесно да се проследят по-важните здания в града, над които се извисява внушителният силует на планината Витоша. 

Кои по-интересни постройки и улици могат да се разпознаят на тази снимка? За улеснение при разглеждане нанесохме известните ни обекти върху самата панорама:


Припомняме, че фотография от подобна перспектива, направена няколко години по-рано, вече разгледахме тук. Сравнението между двете изображания помага да се проследи развитието на София в един ключов за столицата период, в който тя стъпка по стъпка оформя своя познат и днес образ.