20.02.2019 г.

София преди и сега: Тютюнева фабрика "Исак Арав и Синове"


Днес ще се опитаме поне отчасти да възродим спомена за една колкото внушителна, толкова и неизвестна индустриална сграда от първата половина на 20 век. Това е откритата през 1920 г. тютюнева фабрика "Исак Арав и Синове".

Поглед към тютюневата фабрика от булевард " Клементина"

Ъгловото здание с извисяващ се купол е било разположено на булевард "Клементина" 139 (сега "Стамболийски" на пресечката с улица "Одрин") в близост до Владайска река в покрайнините на някогашна София. Фабриката е била собственост на дупнишкия евреин и търговец на тютюн Исак Арав, като в нея имало близо 200 души персонал. Там се произвеждали "всички видове обикновени и най-луксозни цигари, приготвени от отлежали и ароматични дупнишки, неврокопски, пазарджийски и кърджалийски тютюни". 

В центъра на тази въздушна фотография се вижда фабриката, доминирала над софийските предградия

След 1946 г. семейството на Исак Арав напуска България. Съдбата на зданието не ни е известна. То не съществува днес, като е възможно да е станало жертва и на англо-американските бомбардировки. Съвременната снимка, която поместваме, показва как изглежда мястото в наши дни, близо 100 години след откриването на фабриката.

Мястото днес