10.04.2020 г.

София преди и сега: Площад "Възраждане"


Море от хора е превзело кален и все още необлагороден площад в някогашна София. Това показва нашата рядка и любопитна фотография, направена около 1910 г. 

Неузнаваемото за съвременните софиянци място е днешният площад "Възраждане", известен по това време с две по-забележителни сгради - Вайсовата воденица и салона "Нова Америка".

Вероятно причината да се фотографира тук това внушително за мащабите на тогавашна София множество е именно заведението "Нова Америка". Макар да служи преди всичко за забавление и консумиране на бира, просторното помещение често се използва за срещи и конгреси. Сред тях са и политическите събрания, без които не може нито една епоха. Без съмнение снимката е направена по повод един от многобройните партийни конгреси, състояли се в столицата през онези бурни години. На челно място пред тълпата, здраво нагазила в площадната кал, е ръководство на партията.

Ако оставим повода за кадъра настрана, фотографията съдържа много и вълнуващи детайли. Възможностите да видим как е изглеждал днешният площад "Възраждане" толкова рано в своята история се броят на пръсти. Вайсовата воденица пък остава малко познат фрагмент от миналото на София. 

Според наличните сведения още по османско време през площада преминавала вада, отбита от Владайска река, която била използвана за нуждите на не една воденица. Артур/Жул Вайс закупува съществуваща воденица от турчин на име хаджи Осман. Още през 1879 г., както показва тази карта, Вайсовата воденица се разполага в периферията на града, където дълги години стърчи самотна и уединена. Вайс модернизира воденицата, като монтира парен двигател и електрическо осветление, и тя се превръща в едно от първите индустриални предприятия в новоосвободена София. 

Според Райна Костенцева предприемчивият собственик напуска България, след като преживява тежко любовно разочарование. Вайсовата воденица запустява, а останките й са премахнати през 1928 г., за да се създаде просторен и модерен площад. 

Така площад "Възраждане" е благоустроен в днешния му вид в началото на 30-те години.

Море от хора е превзело калния и все още необлагороден площад "Възраждане", около 1910 г.

Същият изглед в наши дни

Детайл от фотографията - Вайсовата воденица и салона "Нова Америка"

До края на 20-те години на всички карти сградите на воденицата са ясно отбелязвани

Поглед към булевард "Христо Ботев" - вляво е началото на днешния булевард "Стефан Стамболов" в посока Женския пазар, а най-вдясно - днешният булевард "Стамболийски". Различават се и кубетата на храма "Св. св. Кирил и Методий".

Снимката е запечатала партиен конгрес. На преден план вероятно са партийните водачи, от които успяваме да разпознаем единствено Стоян Данев - през своята дълга политическа кариера той е няколко пъти министър-председател, председател на Народното събрание и водач на Прогресивно-либералната партия (вероятно на снимката е запечатан конгрес именно на тази партия).

Лицата на българина в началото на 20 век