13.11.2023 г.

София преди и сега: Домът на полковник Никола Халачев


Една от вълнуващите и нерядко тъжни рубрики в нашата страница е онази, в която повдигаме булото на забравата, за да извадим от дълбините на отминалото време изчезналите архитектурни съкровища на столицата. 

Семейните албуми продължават да крият изненади и понякога ни дават възможност да попълним някои от празните места в паметта на града. Днес ще се пренесем близо век назад на булевард "Фердинанд" 54, където ни очаква къщата на плевенския род Халачеви. 

Снимка от 10 май 1926 г.

Съхранените снимки свидетелстват, че красивото здание се е отличавало с изящна архитектура и характерна ъглова кула. То е построено около 1910 г. от полковник Никола Халачев - командир на Лейбгвардейския конен полк в периода 1928-1930 г.
 
Булевардът, гледан от завоя след пресечката с улица "Граф Игнатиев"

В онези години край булеварда, намирал се в покрайнините на тогавашна София, преобладават фамилните домове на заможни столични семейства. Сега мястото е в оживения център - на един хвърлей от Попа, непосредствено зад кино "Одеон". Днес обаче там не ни очаква къщата от снимките, а сива жилищна кооперация, изградена през 60-те години.

Въпреки че домът на Халачеви (по-късно Ангелови и Арнаудови) преживява унищожителните за столицата англо-американски бомбардировки, за съжаление не оцелява до наши дни. Къщата е национализирана и в началото на 60-те години е разрушена, за да отстъпи място на съществуващата и днес кооперация с адрес булевард "Васил Левски" 49.

Мястото днес

Благодарим сърдечно на Искра Ангелова за предоставените материали и за допълнителната информация, свързана с историята на тази забележителна сграда.