21.10.2019 г.

Царска сватба


Ако трябва, както повелява съвремието ни, да определим кое е най-значимото светско събитие у нас през 20 век, то безспорно един от фаворитите в класацията ще бъде сватбата на цар Борис III и Йоанна Савойска.


За радост на българския народ през 1930 г. цар Борис обявява своето намерение да се ожени. Негова избраница е италианската принцеса Йоанна Савойска. Разликите в религиозната принадлежност на Борис и Йоанна налагат сватбените тържества да бъдат две: първото по католическия обряд в Италия, а второто по православните канони в България. 

На излизане от базиликата "Свети Франциск" в Асизи


Празничното шествие в Асизи - младоженците са следвани от италианската кралица Елена (майка на Царица Йоанна) и някогашния български Цар Фердинанд

След сватбата в Асизи царска двойка отпътува по море за Бургас, откъдето продължава до София с влак. На 31 октомври 1930 г. младоженците пристигат на софийската гара. Кортежът поема през украсения с български и италиански знамена град. На Лъвов мост, където е посторена специална арка, царската двойка е посрещната с хляб и сол, а хиляди софиянци ликуват по улиците на столицата. Брачната церемония се провежда в храма „Свети Александър Невски” пред погледа на политическия и обществен елит на държавата. В чест на височайшата сватба са обявени тридневни тържества, камбаните бият празнично, дадени са 101 топовни салюта, а безкрайно шествие от граждани преминава през двореца, за да поздрави царското семейство.

Триумфалната арка, изградена на Лъвов мост за посрещането на младоженците при тяхното пристигане в столицата

На 31 октомври 1930 г. младоженците пристигат на софийската гара. Кортежът поема през украсения с български и италиански знамена град.

Кметът ген. Владимир Вазов приветства височайшата двойка

Пред храма "Свети Александър Невски"

Младоженците на излизане от храма


Княз Кирил и Княгиня Евдокия на път за двореца


Безкрайно шествие от граждани преминава през двореца, за да поздрави царското семейство


Повече снимки тук