11.10.2019 г.

Фрагмент от забравена София


Днес раздигаме пластовете на времето, за да открием пореден забравен силует от някогашна София. Като в древния Помпей и тук изпод прах и отломки често се разкрива по някоя избледняла сянка, която още търси изгубеното си място в града и отказва да го напусне, без да остави своята диря.

След повече от столетие пред очите ни изплува един неочакван фрагмент - пищен малък дворец, намирал се на пресечката на улиците "Славянска" и "Бенковски" и в непосредствена близост до Народния театър.

Поглед от улица "Славянска" 
(пощенска картичка, любезно предоставена от Христо Алексиев)

Съдейки по оскъдните материали, къщата вероятно е съградена в първите години на 20 век. Запечатана е например на една популярна панорама от височината на Военния клуб.


Най-добре документирана е в периода на Първата световна война, когато там се намира германски офицерски клуб. Като във всеки реномиран клуб от тази епоха в него се предлагат подбрани храни и напитки, има читалня с вестници и списания, възможност за разговори и дискусии. Историята помни и момента, когато по случай посещението на германския кайзер Вилхелм в София в клуба е дадена специална закуска за неговата свита.

Прекрасната градина, от която се открива изглед към фасадата на Търговско-индустриалната камара (днес БАБК на "Славянска" 2)

Читалня с най-новата преса

Трапезарията

Какво е един германски клуб без стая за пиене на бира...

В последствие къщата е надостроена, като губи характерната си кула и мансарден етаж.


Въздушни фотографии свидетелстват, че макар и с променен обем сградата остава на мястото си до Втората световна война. По всяка вероятност става жертва на бомбардировките, когато изчезва завинаги. 


Днес на това място е разположено безлично на вид крило на Министерството на финансите и част от паркинга на институцията.