18.09.2019 г.

София преди и сега: Къщата на "Стара планина" и "Париж"


Днешната разходка ще ни отведе на пресечката на улиците "Стара Планина" и "Париж" в непосредствена близост до оживения булевард "Княз Дондуков". Там ни посреща красива вековна къща, изградена в духа на европейския сецесион, която все още съхранява автентичното си очарование от ранните дни на българската столица. Сградата се отличава с характерни видими греди в подпокривната част на фасадата - рядко явление в София по онова време и още по-рядко съхранена особеност днес. 

Къщата ще остане в историята и като един от малкото столични домове, запечатани върху специално издадена (вероятно от собствениците) пощенска картичка, тиражирана скоро след изграждането на постройката. За щастие на всички любители на софийските старини, върху картичката е съхранен автентичният образ на сградата с тогавашния й адрес - ул. "Стара Планина" 11.

Сградата все още съществува и е един от последните представители на своето време в динамично променящата се околност. За съжаление, мълвата носи, че дните на тази застаряла красавица са преброени и скоро ще бъдем лишени от нейното характерно присъствие. За нас не остава друго освен да маркираме мястото й в историческата тъкан на София и да съхраним визуалния спомен за още едно парче от мозайката на миналото.

Пощенска картичка от началото на 20 век с изглед към къщата

Мястото днес, поглед откъм улица "Стара Планина"

Фасадата откъм улица "Париж"