15.10.2019 г.

София преди и сега: 20 ОУ "Тодор Минков"


Днес, благодарение на нашата машина на времето, ще погледнем в миналото на 20 ОУ "Тодор Минков", съградено в периода 1911-1912 г. на пресечката на булевард "Скобелев" и улица "Княз Борис I". 

Любопитна фотография от Първата световна война разкрива неговия изглед в годините, когато тази част на града все още е съвсем периферна и слабо застроена. В наши дни обаче сградата се намира на едно от най-оживените и натоварени места в София - в непосредствена близост до Петте кьошета. 

Постройката е част от впечатляващата поредица столични училища, проектирани от архитектурното бюро "Фингов - Ничев - Юруков" и завършени в периода 1910-1912 г. Изградени в запомнящ се сецесионов стил, те остават най-красивите и хармонични училищни сгради в София.

Днес сградата се радва на добра грижа, но архивната снимка свидетелства, че подобно на повечето училищни сгради на именитите архитекти, и тази е претърпяла промени във времето. Вероятно в следствие на бомбардировките в периода 1943-44 г. са изчезнали някои елементи над корниза на сградата, сред които особено впечатление прави характерният за архитектите купол, подчертавал представителния вход на училището.