21.02.2011 г.

Старите софийски фонтани


Един от най-ранните декоративни елементи, използвани за украса на площадите и градините в някогашна София, са няколко елегантни барокови чугунени фонтани. Те са внесени от Виена и са поставени на представителни места в града. Монтирането им започва през 80-те години на 19 век.

Фонтаните променят местоположението си през десетилетията, а оскъдната информация не ни позволява да проследим точната съдба на всички водоскоци. За съжаление, повечето от тях са премахнати с течение на времето, като до наши дни е достигнал един-единствен фонтан. Успяхме да установим следните локации през годините: 

1. Първият от тези софийски фонтани е монтиран на площад "Александър I". Описвайки богоявленския ритуал на 6 януари 1883 г., Константин Иречек отбелязва в дневника си, че на площада има "нов шадраван с водоскок". В началото на 20 век той е премахнат. Димо Казасов споменава каква е причината: "Тъй като постоянната липса на вода държеше в бездействие водоскока, той бе демонтиран".


2. Чугунен фонтан има и в Градската градина при Народния театър. Според книгата на арх. Атанас Ковачев "Зелената система на София" той е премахнат през 1951 г. при реконструкцията на градината, след което е заменен с друг.


3. Фонтанът на площад "Народно събрание", поставен след построяването на сградата на Парламента. Демонтиран е през 1901 г. когато се полага основният камък на паметника на Цар Освободител.


4. Фонтанът в парка на Семинарията вероятно е поставен там сравнително късно и е преместен от друго място. С фигура на момченце на върха са завършвали два от софийските фонтани - на площад "Александър" и на площад "Народно събрание". Не е изключено този да е един от тях. Снимката е от 1936 г., днес не съществува.


5. Фонтан, разположен пред Централната гара след нейното откриване през 1888 г. Този е един от най-дълго задържалите се на своето място софийски чугунени фонтани. По всяка вероятност е премахнат още преди Втората световна война при преустройството на пространството пред гарата през 30-те години.


6. Фонтан е разположен и в пасажа "Свети Никола". Налични фотографии от 1917 и 1930 г. показват, че той се е намирал на това място продължително време.


7. Фонтанът на площад "Славейков" е демонтиран през 1934 г. Днешният фонтан е съвременна изработка.


8. Единственият съхранен до днес стар софийски фонтан се намира в градина "Буката" на булевард "Прага". Преместен е там през 30-те години. В книгата си "Софийските градини" инж. Иванна Стоянова посочва, че това е фонтанът, намирал се по-рано на площад "Славейков".Фонтанът в наши дни.