19.09.2011 г.

Къщите-близнаци на София


Днес ще стане дума за една особена част от архитектурното наследство на София. Вероятно мнозина от вас са спирали поглед на съседни сгради, които изглеждат поразително еднакви. Това са така наречените къщи-близнаци, а огледалният външен вид обикновено издава близките родствени връзки между техните първоначални собственици. За някои от най-интересните подобни примери ще ви разкажем сега. А за край пък сме оставили единствените в София тризнаци...

Най-внушителните къщи-близнаци в столицата се намират на улица "Оборище". Те са принадлежали на двамата братя Юлиян и Иван Парушеви, като са изградени от арх. Никола Лазаров през 1911 г. Техните нетрадиционни за София готически кули образуват своеобразна символична порта към улица "Оборище".


На булевард "Дондуков" 33 и 35 са разположени други две огледални къщи, проектирани отново от Никола Лазаров. Сградите са изградени през 1910 г. за две сестри - Параскева Бойкинова (на №33) и Недялка Аврамова (на №35). За съжаление, след неотдавнашната реконструкция на сградата на №33, двете здания изгубиха пълната си симетрия.


В автентичен вид

Улица "Ангел Кънчев" има щастието да приютява почти огледалните домове на братята Хаим и Исак Джераси. Построени през 1905 г., и двете сгради се поддържат в безупречен вид от настоящите си собственици. 


Изброените къщи-близнаци като цяло са добре познати на почитателите на старата архитектура.  Една по-малко известна двойка къщи обаче е скрита и на улица "Чипровци".



Малцина знаят, че в София съществуват и уникални къщи-тризнаци. Трите съседни сгради са закътани на малката централна улица "Юрий Венелин" № 10, 12 и 14.


При построените през 1911 г. здания водещият мотив отново е бил семеен - техни първи собственици са тримата братя Илиеви. Декорирани са в приятен сецесионов стил, като впечатляват и с интересни дървени стрехи.


Буквално преди броени дни приключи обновяването на № 10, а резултатът допълнително затвърди убеждението ни, че тризнаците имат потенциал да се превърнат в една от скритите забележителности на София.