30.01.2012 г.

Погребението на Княгиня Мария-Луиза


На 30 януари 1899 г. умира княгиня Мария Луиза Бурбон-Пармска, съпруга на Фердинанд и майка на бъдещия цар Борис III. Траурната церемония, провела се в столицата след кончината й, е отразена подробно в европейския печат. Публикуваме съобщението на френския "Le Monde Illustré", заедно с поместените три гравюри. Преводът от френски е на нашия приятел Крикор Асланян.

Погребението на Княгиня Мария-Луиза 

Тази тъжна церемония, състояла се на 8-ми февруари, имаше много тържествен характер. Тялото на Княгинята беше положено на парадно легло, в отворен метален ковчег. Покойната беше облечена цялата в бяло. На главата й беше положена корона, а между съединените й ръце имаше кръст и молитвена броеница. Голям брой венци се трупаха около ковчега.

Кортежът преминава през площад "Света Неделя" (гравюра по фотография на Владиков)

В продължение на много дни населението на София бе допуснато да се поклони, да отправи молитва и да съзерцава за последен път лицето на Княгинята, която беше успяла да спечели сърцата на всички с благотворителността си, и чиито добродетели предизвикваха възхищение у поданиците й.

Последните мигове на съпругата на Княз Фердинанд бяха изключително вълнуващи. По нейно искане съпругът и децата й се бяха събрали около нейния смъртен одър и тя каза на Княза: “Аз умирам, но ще бъда винаги с теб и от небето ще бдя над България, над теб и децата и над българските дела”.

Обръщайки се към престолонаследника Борис, тя каза: “Когато някой ден ще бъдеш повикан да царуваш, старай се да бъдеш Владетел за пример”.

Тя дълго целува Княз Фердинад, който не пускаше ръката й, и плачеше с горещи сълзи.

Веднага след това тя загуби съзнание и издъхна спокойна.

До катафалката ковчегът беше носен от Княз Фердинанд, Министъра на войната и командирите на 7-ми пехотен и 2-ри кавалерийски полкове, които бяха под шефството на Княгинята.

Процесията пристига в католическата катедрала (гравюра по фотография на Карастоянов)

Представители на Великите сили следваха пеша погребалната колесница, а траурните ленти бяха държани от министрите, Председателя на Народното събрание и Кмета.

Ковчегът беше откаран в католическата църква, където архиепископът й даде благословията си. До завършването на Мавзолея останките на Княгиня Мария-Луиза Българска ще почиват в католическата църква във Филипополис.

Поклонението – според скица на нашия кореспондент Ле Фееп.