25.09.2013 г.

Снимка на седмицата


Днес ще разгледаме в детайли една любопитна фотография, която ни носи нова полезна информация за някогашна София. Снимката не е надписана, но вероятно може да се датира около 1930 година. На нея се вижда сравнително рядък изглед на изчезналия вече пасаж "Свети Никола".


С какво обаче привлече този кадър вниманието ни? Преди време се опитахме да направим възможно най-пълна систематизация на първите софийски фонтани, украсили София още в края на XIX век. Фонтаните обаче толкова често са местени във времето, че проследяването на точната им съдба се оказа трудна задача.

Днешната находка е следващата успешна стъпка в тази посока. Хората на снимката са насядали около един от тези стари чугунени фонтани, който, макар и вече поочукан, напомня за най-красивите години на столицата. За първи път попадаме на каквато и да е информация за присъствието на такъв фонтан в пасажа "Свети Никола". По всичко личи, че водоскокът не се е задържал дълго и на това място, тъй като на други фотографии от различни години такъв не се вижда. И така, тази интересна снимка, чието намиране дължим на Любо Иванов, ни донесе допълнително знание за един от важните декоративни елементи на стара София.

Разбира се, фотографията крие още въпросителни. Кои са хората на снимката? Може би служители на общината, които, макар да позират с кирки и лопати, са елегантно костюмирани. Дали фотографията не е запечатала премахването на фонтана или някоя голяма реконструкция на пасажа? Въпросите остават.