21.02.2011 г.

Старите софийски фонтани


Един от най-ранните декоративни елементи, използвани за украса на площадите и градините в някогашна София, са няколко елегантни барокови чугунени фонтани. Те са внесени от Виена и са поставени на най-представителните места в града. Монтирането им започва през 80-те години на 19 век.

Фонтаните често променят местоположението си във времето, а оскъдната информация не ни позволява да проследим точната съдба на всички водоскоци. За съжаление, повечето от тях са премахнати през годините, като до наши дни е достигнал един единствен фонтан. Така си е отишла още една частица от ретро чара на историческия център.

Първият софийски фонтан е монтиран на площад Александър. В началото на 20 век е премахнат. Димо Казасов пише: "тъй като постоянната липса на вода държеше в бездействие водоскока, той бе демонтиран".


Чугуненият фонтан в Градската градина при Народния театър. Според книгата на арх. Атанас Ковачев "Зелената система на София" той е премахнат през 1951 г. при реконструкцията на градината.


Фонтанът на площад Народно събрание, поставен след построяването на сградата на Парламента. Демонтиран е през 1901 г. когато се полага основният камък на паметника на Цар Освободител.


Паркът на Семинарията. Фонтанът вероятно е поставен там сравнително късно и е преместен от друго място. С фигура на момченце на върха са завършвали два от софийските фонтани - на площад Александър и на площад Народно събрание. По всяка вероятност този е един от тях. Снимката е от 1936 г.Фонтанът, разположен пред Централната гара след нейното откриване през 1888 г. Това е един от най-дълго задържалите се на своето място софийски чугунени фонтани. По всяка вероятност е премахнат още преди Втората световна война при преустройството на пространството пред гарата през 30-те години.


Фонтанът на площад Славейков е демонтиран през 1934 г. Днешният фонтан е съвременна изработка.


Последният оцелял

Единственият съхранен до днес стар софийски фонтан се намира в градина Буката на булевард Прага. Преместен е там в средата на 30-те години. В книгата си "Софийските градини" инж. Иванна Стоянова твърди, че това е фонтанът, намирал се по-рано на площад Славейков.Фонтанът в наши дни.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...