14.02.2011 г.

Къщата на касапина




Кварталът около Женския пазар е един от най-старите в София. Намира се в историческия център на града и е бил населяван от хора средна ръка. Дребни търговци, занаятчии, държавни чиновници от по-низшите стъпала на йерархията са населявали от край време тази махала. Тук там се срещат и лекари, зъболекари, заселили се, за да обслужват непретенциозната клиентела от махалата.

Махалата се простира от ул. Мария Луиза на изток до бул. Хрито Ботев на запад. Южната й граница е бул. Клементина, а северната бул. Сливница. По време на турското владичество в близост до пресечката на ул. Пирот и ул. Братя Миладинови се е намирала Мюселим джамиси, която дала името на квартала. На север от нея близо до ул. Цар Симеон се намирала друга джамия – Къс Касъм джамиси. А по булеварда, където се разполага Женският пазар сега, е протичал един от ръкавите на Владайската река, която движела няколко воденици, най-известната от които е Вайсовата мелница, разположена там, където днес е площад Възраждане.

На север от ул. Цар Симеон, на ул. Братя Миладинови номер 76, се намира къщата на касапина Тасо Талев. Любовта си към професията Талев е изразил при построяването на семейното си жилище в края на 20-те или в началото на 30-те години на миналия век.

Къщата е интересна със скулптурните фигури, свързани с професията на собственика - глава на прасе и глава на овен. За съжаление днес можем да видим само главата на „Прасчо”. Главата на красивия овен с извитите рога е изчезнала при изграждането на металната гаражна врата.

Минете по ул. Бр. Миладинови и преди да стигнете ул. Св. Св. Кирил и Методий от дясната страна на улицата ще имате възможност да се полюбувате на „Прасчо”, увековечен от неизвестен скулптор. До нея на номер 74 ще видите и друга интересна къща от стара София в окаяно състояние. По думите на съседи тези къщи се снимат ежедневно от туристи и жители на Града ни.

Очаквайте през следващата седмица пълните спомени на Крикор Асланян за улица Братя Миладинови.