10.02.2011 г.

Последни дни: бул. Тотлебен




От известно време три съседни еднофамилни къщи, разположени на бул. Тотлебен под No. 16, 18 и 20, до пресечката с ул. Г. Данчов – Зографина, стоят оградени и в лошо състояние, очаквайки следващия ход на своите собственици. На оградата няма табели, които да указват бъдещи планове за преустройство или застрояване на терена. По информация от Фейсбук страницата на Стара София мястото се подготвя за строеж.


Сградите са разположени в някогашния пограничен за София район около площад Руски паметник, с лице към булеварда, отправящ се в посока Княжево, и са поредната тъжна гледка от живота на старата ни столица.

Справка в сайта на ГИС – София показва, че трите сгради нямат статут на културни паметници. И въпреки това една от друга те представят различен тип стара архитектура, с интересни елементи и решения при изграждането на еркери и покривни конструкции. Дори различни, те стоят хармонично една до друга. Къщата, оцветена в жълто, представя архитектурен стил, характерен за по-централните части на града.


Трите къщи са едни от малкото останали представители на хубавата стара архитектура в района:



Днес пред тях минава пешеходна и колоездачна алея, и само можем да предполагаме дали занапред ще бъдат част от полезрението на всички, решили да се разходят по нея. Като че ли знаем кое е по-вероятното.

Автор: Любомир Иванов