21.04.2009 г.

София преди и сега: Паметникът на руските генерали Василий Каталей и Дмитрий Философов


Малко допълнителна информация за паметника:

По повод 130-та годишнина от освобождението на България БТА възстанови паметника на загиналите руски генерали Василий Каталей и Дмитрий Философов, който се намира пред сградата на агенцията.
Двамата генерали са били в дивизията на генерал-адютант Йосиф Гурко по време на руско-турската война. Убити са в сражение с турската армия на 2 януари 1878 г. (по нов стил), т.е. 2 дни преди влизането на руските войски в София.
Гвардейският паметник е построен през 1885 г., недалеч от тогавашна София, пред района на казармите на Първи конен полк. През 1943 г. е разрушен и е реставриран през 1978 г. с максимално придържане към първоначалния вид.
Паметникът е изграден от блокове от бял варовик, увенчан с двуглав орел от бронз, розети и гирлянди от бронз. Буквите и текстовете също са от бронз. Над постамента има фриз от гюлета. БТА се погрижи да бъдат върнати липсващите букви, цифри, венци, кръстът с двуглавия орел, както и фризът с гюлетата.
Това е най-малкият от всички руски паметници в София и единственият от по-старите, на който е отбелязана датата на изграждането му.