14.09.2010 г.

Старософиянци


Кореспонденцията, която водим с вас, читателите на блога, както и материалите, които ни изпращате, ни дадоха идея за една нова рубрика. В нея ще представяме онези старософиянци, изграждали интелектуалния и обществен елит на младата столица. Ако и във вашия род има подобни фигури, не се колебайте да ни изпратите информация за тях. Рубриката започваме с две наистина интересни личности.


Найден Бенев

Стефан Марков ни изпрати снимка на своя прапрадядо Найден Бенев - юрист, секретар на Министерския съвет (1894-1896), министър на вътрешните работи (1896-1899) и изпълняващ длъжността министър на търговията и земеделието (1898-1899).

Г-н Марков ни написа следното: "Знам, че публикувате основно снимки на улици и сгради, но ми се вижда уместно да ви запозная с това фото на моя прародител, който вероятно е един от най-ранните жители на столицата ни. Снимката е от 1880 г., когато той вече е живеел в града. 3 години по-късно закупува и парцела, на който е построена сградата, обитавана от моето семейство и до ден днешен. Не знам колко софиянци са на един и същи адрес от близо 130 години..."
Д-р Христо Бракалов
(1856, Калофер – 1905, Виена)

Доктор по право, завършил правни науки в Париж (Франция). Преди това следва в Роберт колеж и в Екс. Христо Бракалов е пълномощен министър на Царство България във Виена, Белград и др. Главен секретар на Външно министерство.

Фамилията Бракалови може да проследи своите корени назад до 1610 година. Родоначалник е Тодор Бракалов, който 150 години преди освобождението се е преселва в Калофер от Арбанаси.

Христо Бракалов в дипломатическа униформа.


Снимка на Княгиня Мария-Луиза с посвещение и дата, подарена лично на Христо Бракалов.Фотографиите са любезно предоставени от г-н Петър Бракалов.