22.09.2010 г.

Един хубав ден


Днес центърът на столицата имаше различно излъчване. Под топлите септемврийски лъчи празнично се съчетаха годишнината от Независимостта на България, отбелязването на европейската седмица на мобилността под надслов „Ден без автомобили” и ведрото настроение на събралите се софиянци. Пешеходци и колоездачи от всички възрасти се събраха на площад Народно събрание, където малко по-късно под звуците на народна музика се извиха хора.

По случай деня без автомобили Асоциация Родители, със скромното съдействие на страницата "Стара София", организира специална инициатива за най-младите жители на столицата. Под надслова "Машина на времето" децата имаха възможността да опознаят няколко исторически обекта, които те трябваше да открият чрез специална карта. По маршрута на пешеходната обиколка малките дами и господа получаваха картички със стари снимки и обяснителен текст за определените места - Народния театър, старата община, двореца, дома на поета Иван Вазов. В материалите бяха вплетени и послания за безопасно поведение на улицата и в интернет.

Едновременно забавна и образователна, задачката истински развълнува децата, които старателно изучаваха с помощта на своите родители картичките.

Представителството на Асоциация Родители пред сградата на БАН.


Комплектът с материали, който децата получиха днес.На гърба на всяка снимка се съдържат и подробности за посетените места.

Използваме случая да поздравим всички ентусиасти от Асоциация Родители за желанието и всеотдайността. Днес те накараха много деца не само да се усмихнат, но и да научат по нещото ново за миналото на нашия град. Пожелаваме успехи на асоциацията във всички настоящи и бъдещи начинания.