21.09.2010 г.

Покана


Покана до всички приятели на Стара София, която ни бе любезно изпратена от арх. Любинка Стоилова:



Юбилейна изложба "100 години Минерална баня – Банкя"



с финансовата подкрепа на Столична програма “КУЛТУРА”


Тържествено откриване – 27 септември 2010 г., 16:00 - Парк „Кестените”


През 2010-2011 г. се навършват 100 години от завършването на строежа и освещаването на минералната баня в Банкя – някога курортно селище, национален балнеоложки курорт), а от 1978 г. – част от столичния град.

Сградата на банята е проектирана от известния немски архитект Карл Хохедер (1854-1917) - професор във Висшето техническо училище в Мюнхен (1898-1917). Тя е един от ярките примери на европейската архитектура от първото десетилетие на ХХ в. със значително запазена степен на автентичност, декларирана като архитектурен паметник на културата с писмо на НИПК от 26.07.1983 г.

Юбилейната изложба запознава с историята на курорта Банкя, с личността и творчеството на архитекта – проф. Карл Хохедер в Мюнхен, и на строителя – арх. Никола Нешoв в България; с проектите, особеностите на реализацията и функционирането на банята в Банкя.

В момента банята е в аварийно състояние. За да започне да функционира пълноценно, тя се нуждае от пълна консервация и реставрация, чрез която да блеснат нейните лечебни достойнства и великолепието на нейното богато декоративно оформление.

В името на тази идея се планира творческа работилница за консервацията и реставрацията на сградата на банята в Банкя с участието на експерти от чужбина, столични архитекти и студенти по архитектура от страната и чужбина.

Организаторите се надяват по този начин да подпомогнат привличането на съмишленици и спонсори от страната и чужбина в полза на нейното възстановяване и въвеждане отново в експлоатация, с което да се стимулира развитието на целия курорт Банкя.