5.02.2014 г.

Кървавото сражение с анархистите в столицата (18+)


Кървавото сражение с анархистите в столицата

/Февруари 1924  г., в-к "Илюстрована седмица"/

В неделя вечерта столичната полиция обсади къщата на Ал. Котев, пощенски чиновник, находяща се на ъгъла на улиците „Доростол" и „Св. Ив. Рилски", дето узнала, че имат събрание анархисти. Сутринта в понеделник полицаите влизат в къщата, за да направят обиск, но биват посрещнати от револверни изстрели, които наранили пристава на III уч. Захари Георгиев и стражарите Цв. Попецов и Г. Марков. Къщата бива обсадена от войска, завързва се престрелка с анархистите, които стреляха непрестанно от къщата. Скоро къщата бива запалена, анархистите продължават да стрелят и хвърлят бомби срещу полицията, пеейки всред пламъците „Волга, Волга мать родная". Агента от Общ. безопасност Димитър Ждребев от Кюстендил се опитал да проникне в къщата и залови анархистите, но пада убит, ранен с куршум в гърдите. Пада убит и стражаря Велко Андреев. След обед изпод развалините на изгорялата къща са извадени обгорелите мъртви трупове на трима от анархистите, които са били в къщата. Убитите анархисти са Георги Тодоров от Пазарджик и Попето, първият е убит от бомба, а вторият се е самозастрелял.

Къщата на ул. „Доростол" в момента когато се подпалва и полицията чака предаването на анархистите, през отворения прозорец в дясно скочиха хазаина на къщата и семейството му

Къщата обхваната от пламъци, анархистите стрелят от долния етаж, а полицаите, прикрити зад дъсчената ограда, се готвят да влязат в къщата. (мястото днес)

Моментът когато анархистите са се скрили в подземието на къщата, полицията от горния етаж изнесе багажа на анархистите от стаята, в която са живели. В този момент анархистите почват усилена стрелба и пада убит полицейския агент Ждребев.

Трупът на убития с бомба анархист, убит в момента когато е стрелял от входа на скривалището. Половината от трупа е в дупката на скривалището.

Пламъците разрушават къщата на ул. „Доростол", в която са скрити анархистите и водят най-усиленото сражение с полицията.

Полицаите навлизат от към двора на съседната къща, за да претърсят мазето.

Момента, когато полицията хвърля бомби за разрушаване скривалището в мазето.

След затихване на стрелбата полицаите, въоръжени, се готвят да влязат в подземието на кладата.

Изваждане на труповете от подземието. Моментът, когато пожарникарят с канджа изважда втория обгорял труп на анархиста Г. Тодоров

Следствените власти претърсват труповете на убитите анархисти, за да приберат находящите се в дрехите им документи

Изстъпление на заблудени младежи

/В-к "Пряпорец"/

Нощес в къщата на Никола Котев, комунист, бивш чиновник в пощата, находяща се на ъгъла ул. "Ив. Рилски" и ул. "Доростол", III участък, няколко души анархокомунисти се събрали на тайно заседание, неизвестно с каква цел.

Към 4 ч. при зори, властта научава това и отива да ги арестува. Завързва се престрелка, при която падат от страна на властта няколко ранени стражари и войници. По-късно, към 9 ч. хазяина, жена му и трима квартиранти се предават на властта, която ги откарва в III участък. Предполага се, че има още 9—10 провокатори в къщата. Последните се защищават енергично с автоматически парабели и не допущат никого да се приближи до къщата.

Към 10 1/4 пристига пожарната команда със задача да действува с вода и в краен случай да запали къщата.

В това време агента на Обществената безопасност, Дим. Жребов, от Кюстендил, се опитва да влезе през прозореца на къщата, и да заплаши анархистите отвътре, обаче на прозореца пада тежко ранен, пронизан от два куршума в гърдите. Веднага биде откаран в Александровската болница, при входа на която е издъхнал. Ранен е също в крака и агента Гачев.

След това къщата биде запалена от пожарната команда с няколко варела газ. Това обаче, не накара анархо-комунистите да се предадат. Към 12 ч. къщата почти цяла изгоря и и под развалините се измъкнаха три обгорели трупа. Разчистването продължава.

На местопроизшествието  присъствуваха  г.   г.  министър Русев, градоначалника, инспектора в Обществената безопасност и началниците на околните участъци.

Двама от изгорелите анархисти са: Ив. Днмитров от Ямбол и Ив. Тодоров от Т.-Пазарджик.