26.04.2019 г.

Великденските празници в София през 1914 г.


Из "Аз знам всичко", 1914 г.

Великденските празници

Отминаха и великденските празници с всички безпокойства и грижи на бащите да доставят необходимото и с всички веселия и радости на малките, да се видят облечени в ново, да се порадват и навеселят на великите празници.

Весело прекарват великденските празници навсякъде. Весело е и в столицата.

Устроеният традиционен събор, поради хубавото време, привлече много посетители. Люлки, циркове „Танго“, арени „Фурлана“, различни пантомини, малки кончета — всичко това доставлява обилно развлечение на всички ония, които могат да намират там развлечение. Устройват се хора, надпреварват се в играение на ръченици. Цяла София, особено детска София, се свлича на събор, за да прекара няколко часа в приятна забава.

Изглед на събора

В нашите снимки читателите ни ще намерят един изглед на събора.

Веселията често пъти се разразяват в скандали. Тази година бе щастлива да не зарегистрира такива. Христос, носителят на мир на земята, тази година, поне в столицата, не донесе буйства, кръвопролития и скандали.

На събора се стича и цялата слугинска армия на София. Не едни са господарките, обаче, които не дочакаха възвръщането на своите слугини, грабнати oт изгорите си.

Ръченици на събора

*

На първия ден на Въскресение в катедралата "Св Неделя" всяка година се отслужва тържествена великденска служба. Стича се там цялото столично висше общество и официални власти. Отслужва се възкресенска литургия. Четат евангелието на всички езици — сръбски, ромънски, гръцки, руски, еврейски.

В катедралата се съхраняват мощите на "Св. Крал", сръбски светия. Изнасят се тия мощи пред църквата, начело с митрополите и в съслужение на цялото духовенство, пристъпва се към целувание... Тая сцена на изнасяние мощите на "Св. Крал", на чието име се наричаше доскоро и самата църква, е представена в нашата картина.

Мощите на "Св. Крал"

Българският народ е толерантен. Ако това бяха мощи на български светия и ако те се биха намирали в Сърбия, можеме да бъдеме уверени, че никога сърбите не биха им отдали оная почит, която ние, българите, всред столицата, отдаваме на техния светия.

*

Отмина и Великден с всички свои радости и тъги.

Още един великден към пътя на вечността.


                         Великденско оживление