10.06.2010 г.

София преди и сега: Булевард "Евлоги Георгиев"


Днес сме подбрали една снимка, направена през 1927 г., която изпъква с няколко неща. От една страна, с чудесния общ изглед на София от Лозенец. От друга, фотографията е увековечила част от днешния бул. Евлоги Георгиев, едно сравнително периферно за това време място, което рядко попада пред обектива. Така обогатяваме визуалната си представа за града с още един интересен ъгъл.


Подготвихме и една подробна съпоставка на района тогава и сега. Буйната растителност и застрояването не позволяват да се повтори панорамният изглед, затова ще разгледаме мястото на части.

Започваме отляво-надясно по снимката, където се вижда началото на улица "6 септември".


Двете къщи съществуват и днес.


Лявата сграда е била домът на инж. Иван Иванов, легендарният кмет на София. На фасадата откъм бул. "Евлоги Георгиев" е поставена паметна плоча.


Акцентът на старата фотография пада върху масивното здание с просторен двор, в което се е помещавала унгарската легация.


Макар и с известни трансформации постройката съществува и сега, а в нея все така се намира посолството на Унгария.Съседният парцел през 1927 г. е бил празен и ограден, явно подготвен за строеж.


Днес на това място се намира посолството на Полша. Заедно със съседното дипломатическо представителство, двете сгради остават сред малкото, запазили дълбоките си дворове и много зеленина, на гъсто и безлично застроения днешен булевард.Тогавашният строеж днес е елегантна стара кооперация, която краси района.Останалите къщи по улица "Хан Крум" са заменени от с нищо незабележими блокове.Един от съвременните обитатели на района.


Корито на реката днес е разширено и укрепено, а елегантният мост е заменен с по-масивно, но неподдържано съоръжение, по което личат грозните останки от някакво заведение.Все още непавиран през 1927 г., булевардът в наши дни е една от най-натоварените артерии на централна София.