21.06.2010 г.

Албумъ отъ София


През идните дни ще представим едно изключително рядко и уникално издание от преди точно век. Фото албумът съдържа в себе си 25 малко познати фотографии на най-значимите сгради и булеварди на тогавашна София.

Снимките са стегнати в разкошна ар нуво корица, която, макар да носи белезите на цяло едно столетие, и днес стои все така елегантна и изящна.
Бутиковото издание е публикувано от книжарницата на Дончо Дончев по специален повод и в малък тираж, което обяснява защо е сравнително непознато в наши дни.

Фотографът се казва Асен Беловеждов - поне за нас напълно непознато име, макар че в онези далечни години професионалните фотографи не са толкова много. Би било интересно да се открие повече за него.

Фотографиите са били предназначени като специален "споменъ" от конгреса на Либералната партия, провел се през октомври 1910 г. Отдавна забравени партийни страсти и делби са ни оставили в наследство нещо наистина значимо, доказвайки, че от политическия живот може да има неочаквана полза.Снимките са отпечатани с много добро качество под формата на хармоника, дълга няколко метра. Пред очите ни се разкриват най-добрите дни на младата София - мащабните обществени сгради, повечето съвсем нови или все още в строеж, оживените улици, застроени с нови красиви здания по европейски образец. Уникално произведение, което си струва да види бял свят отново, 100 години по-късно.В отделни публикации ще представяме по пет фотографии от албума. Очаквайте първата петица утре. Надяваме се снимките да донесат на всички вас същата онази наслада, която изпитахме и ние.

Част 1, част 2, част 3, част 4, част 5