19.07.2010 г.

Изненада от Хенри Шумейкър


Спомняте си, когато преди време писахме за твърде интересната особа на американския пълномощен министър Хенри Шумейкър (справка тук). Един от възникналите тогава въпроси бе къде се е намирала американската резиденция по онова време (началото на 30-те години).

Питането ни бе породено от тази снимка, направена от Шумейкър и надписана от него като "новата американска резиденция".


Загадката тогава остана неизяснена, но аристократичната софийска къща продължи да ни изпълва с любопитство.

Сами разбирате какъв подарък ни направи съдбата, когато едва няколко седмици по-късно по други пътища попаднахме на една неочаквана фотография. За наша изненада на гърба на снимката с остър почерк на английски език бе изписано: "Our residence, Sofia, Christmas day 1931" (Нашата резиденция, Коледа 1931 г.).


Имаше само една очевиден отговор - в ръцете си държахме снимка, направена, надписана и изпратена от същия този Хенри Шумейкър. И не само това, но тя на тепсия ни поднасяше ключа към нашата дилема. Бързо сравнение с първата фотография доказа нашето предчувствие - сградата беше същата.

Единствената подробност, която остана недоуточнена, е къде точно се е намирала сградата. Не за дълго обаче. С усещането, че виждаме нещо познато, поразровихме архива и се оказахме прави.


Имахме чудесна фотография на дома на Борис Хаджи Калчов, някога разположен на ъгъла на Цар Освободител и Евлоги Георгиев, досами Орлов мост. По една случайност за тази сравнително непозната къща вече сме писали. (Подробности и снимка на мястото днес.)

По всичко изглежда, че в началото на 30-те години в постройката се настанява американският пълномощен министър. Само след няколко години на мястото на къщата е построена безлична кооперация. Благодарение на г-н Шумейкър обаче, днес все пак разполагаме с разкошна фотография на тази отдавна изгубена за столицата сграда.

Thank you, Mr. Shoemaker!