25.06.2011 г.

Пример от съседствоЕдин превъзходен проект на Института за защита на паметниците на културата - Белград, посветен на архитектурното наследство на сръбската столица. Страницата е изработена изключително професионално и е облечена в един чудесен дизайн. Цялата публикувана информация е с паралелна версия на английски език.


В сайта е включен пълен списък на защитените архитектурни паметници с подробна история на всяка сграда, както и множество автентични фотографии и планове на зданията.


За съжаление, елементарното сравнение със ситуацията в София буди единствено срам. Институциите, отговарящи за архитектурното и културно наследство на столицата, са маргинализирани и обезличени. Паметниците се унищожават, а систематизирана и достъпна  публична информация за тях липсва.

За сметка на това градските власти демонстративно и на висок глас декларират увереност че София ще спечели надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 г. Явно обаче не съзнават, че това не е състезание, което се печели на стадиона, колкото и нов да е той.