15.07.2009 г.

Лицата на София


За любителите на Стара София препоръчваме изложбата "Лицата на София", разположена около фонтана пред Народния театър.



Ето как представя изложбата страницата на Столична община:

Изложба "Лицата на София - 1879/1944"

На 7 юли /вторник/, от 19.00 ч., на откритата галерия на Столична община в Градската градина, ще бъде открита изложбата "Лицата на София - 1879/1944". Автори на изложбата са Атанас Гаджев, Иван Бърнев-Буби и Любомир Юруков.

Проектът «Лицата на София» почива върху проучването и “преоткриването” на автентични и разнообразни по своя характер документални и визуални свидетелства за историята на София като столица на България.

Без да претендира за изчерпателност, настоящият проект предлага на днешния българин да се изправи «лице в лице» с историята; с отминалата духовна и материална атмосферата на своята столица; с именитите си и анонимни предци; с техните лица и идеали; постижения и поражения; въжделения и пристрастия; борби, разочарования и въодушевления, съпътствали ги във времето.

«Лицата на София» изразява естествения порив на всяко поколение да се вгледа в миналото и неугасващия стремеж за противопоставяне и примиряване на вечните опозиции: мимолетно/вечно; модерно/традиционно; лично/обществено; героично/ смешно.

«Лицата на София» е опит за съживяване на духа на един град чрез най-динамичните му и съкровени измерения – неговите обитатели и сгради. Многобройните, разнолики изображения изследват неповторимостта на мига; уникалността на детайла; красотата на типичната софийска образност.

Проектът обединява два, допълващи се взаимно, модула:

1.

«Не/познатият софиянец» - серия от 30 документално-художествени табла/постери, представящи софиянеца в различните му превъплъщения и трансформации в периода от 1879 до 1944 г. . Подготвени от двама утвърдени изследователи и познавачи на тази материя (Любомир Юруков и Иван Бърнев – Буби, автори на книгите: „Непозната София”, „Непознатата България”, „Непознатият българин”), таблата съчетават достъпно поднесени исторически анотации с изобилие от автентични документални изображения, част от внушителните им лични колекции и архиви;

2.

«Не/възможна красота» - художествена акция за припомняне на изчезващите образи от софийските фасади чрез серия керамични възстановки на пластично-архитектурни детайли, намиращи се върху рушащи се софийски фасади и „съживени” от художника – керамик Атанас Гаджев.

«Лицата на София» е покана за пътуване във времето, надхвърляща удоволствието от съзерцателното съприживяване и провокираща чувството за памет и отговорност на съвременника.

Акцията е посветена на 130-та годишнина от обявяването на София за Столица на България и се осъществява с подкрепата на Столична програма "Култура". Организатори са Орденът на Рицарите Тамплиери на Йерусалим-Велик Приорат България, списание "Минало", Сдружение "Лингва Франка".


За онези, които няма да имат възможност да идат на място, сме подготвили и снимки:




















Разбира се, не бихме били никаква конкуренция, ако не намерим причина да се заядем със съставителите на изложбата. :) На едно от таблата зорко блогърско око откри значима грешка - посочено е, че представената снимка показва софийска улица. Това обаче съвсем не е вярно, тъй като на нея се вижда изглед от Варна, по-специално сградата на днешното Адмиралтейство.



"Лицата на София" се намира на удобно място в самия център, така че не забравяйте да отделите няколко минути, за да разгледате интересните фотографии!